CNC machine met robots beladen
Klant, markt en proces

Uw CNC-machines met robots beladen? Denk aan programmeerkennis!

De inzet van robots om herhalende laad handelingen rond uw CNC-machine over te nemen is een gangbare praktijk geworden. Steeds meer verspanende bedrijven automatiseren hun productie om hun output en winstgevendheid te verhogen en beter aan de behoeften van de markt te kunnen voldoen.

Maar hoe doen kleine of middelgrote bedrijven dat? Een fulltime robotprogrammeur aannemen is makkelijker gezegd dan gedaan. Gaan zij een faillissement tegemoet, terwijl grotere bedrijven de ene robot na de andere inzetten? Niets is minder waar. Dankzij recente innovaties in de besturing van robots kan bijna ieder bedrijf profiteren van het potentieel van automatisering – en dat zonder nieuw gespecialiseerd personeel. In welk opzicht verschillen deze robotsystemen van hun voorgangers uit de jaren 80? En hoe kunnen alle bedrijven – groot of klein – probleemloze automatisering realiseren?

Waar komen robots vandaan?

Cellro heeft aardig wat kennis over robots opgebouwd, maar een eenduidig antwoord op de vraag waar de eerste robots vandaan komen moet wij schuldig blijven. Enig onderzoek naar de betekenis van het woord ‘robot’ laat zien dat het zijn oorsprong vindt in het Tsjechische woord ‘robota’, dat vrij vertaald ‘onbetaalde of verplichte arbeid’ betekent.

Het woord verscheen voor het eerst in 1921, maar de eerste industriële robots werden pas vele jaren later ontworpen door fabrikanten als ABB en KUKA. Maar toen deze eerste robots eenmaal hun intrede deden op de fabrieksvloeren, werden de voordelen ervan al snel omarmd. De robotisering van grote productielijnen werd al snel een noodzaak om de concurrentie voor te blijven. Deze ‘robot boom’ bereikte halverwege de jaren 80 zijn hoogtepunt.

De robots van vandaag

Elk jaar brengen verspanende bedrijven nieuwe robotsystemen op hun werkvloer. Alleen al in de VS werden in 2016 maar liefst 34.606 robotsystemen ingevoerd. De inzet van robots in de verspanende industrie groeit dus onverminderd door. Wel is er veel veranderd sinds de ‘robot boom’ in de jaren 80. Waar robots eerst eenvoudige identieke taken overnamen, zijn ze nu ook in staat verschillende taken en werkstukken op dynamische wijze te automatiseren. In het kennisbankartikel  “Wat betekent Industrie 4.0 voor verspaners?”  kunt u meer lezen over deze ontwikkeling naar een veelzijdige productie met een laag volume.

Deze ontwikkeling is van zeer groot belang voor kleine en middelgrote verspanende bedrijven. Ook zij kunnen nu profiteren van de vele voordelen die automatisering te bieden heeft. Lees dit blogbericht voor een uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling van statische naar dynamische automatisering. Robots zijn tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren.

Programmeerkennis nodig? Bij Cellro-robots niet!

Als u besluit (een deel van) uw productie te automatiseren, zal uw bedrijf in tal van opzichten daarvan profiteren. Uw CNC-machine zal elk uur meer winst maken – en elke dag meer uren draaien, ook ’s nachts. Uw systeem kan zelfs autonoom verschillende kleinschalige series na elkaar vervaardigen.

Met traditionele robots kunnen kleine en middelgrote bedrijven echter zelden het volledige potentieel van automatisering benutten. De reden is dat het bedrijf weliswaar zijn arbeidstijd kan terugdringen, maar deze tijd vervolgens aan het programmeren van de robot kwijt is. Bovendien moeten opgeleide specialisten worden aangenomen die deze complexe programmeerkennis bezitten. Aangezien veel kleine en middelgrote verspanende bedrijven vandaag niet weten wat ze morgen zullen produceren, is dit verre van ideaal. Daarom adviseren wij niet in een automatiseringssysteem te investeren waarvoor programmeerkennis vereist is. Een automatiseringssysteem van Cellro is programmeerkennis niet nodig!

De Cellro software is de sleutel tot eenvoudige inzet van robots.

Er zijn twee voorwaarden voor een klein tot middelgroot productiebedrijf om maximaal van automatisering te kunnen profiteren:

  1. Voor de automatisering is geen programmeerkennis vereist.
  2. De robot is in staat verschillende soorten producten te verwerken met een minimale afstemmings.

Cellro ontwerpt haar automatiseringssystemen zodanig dat aan beide voorwaarden voldaan wordt. Ten eerste fungeert de software als ‘vertaler’ tussen de gebruiker en de feitelijke robot. Waar een robot alleen wiskundige commando’s begrijpt, kan de software eenvoudige en begrijpelijke invoer naar commando’s vertalen. U hoeft alleen met behulp van de gebruiksvriendelijke bedieningselementen op een touchscreen aan te geven wat er gedaan moet worden. Vervolgens geeft de software aan de robot door hoe die te werk moet gaan.

In de praktijk betekent dit dat u alleen de productgrootte, de hoeveelheid, de locatie en de klemmethode hoeft in te voeren. Overige taken zoals het openen en sluiten van de laden, het aansturen van de pneumatische grijpers, het openen van de deur van de CNC-machine en het opstarten van programma’s is volledig geautomatiseerd.

Bovendien kunt u met de bedieningsmiddelen van Cellro uw CNC-machines automatisch beladen zonder enige programmeerkennis. Verspanende bedrijven van alle soorten en maten kunnen volledig profiteren van de potentiële rentabiliteit stijging bij automatisering.