Proces

Automatiseren van een freesbank

Wilt u uw freesbank automatiseren? Cellro maakt het mogelijk. Het automatiseren van een freesbank is al snel de moeite waard. Voor verschillende typen freesbanken hoort automatisering tot de mogelijkheden. Cellro heeft ruime ervaring met het automatiseren van een freesbank. Daarom helpen we u graag bij uw automatiseringsproces.

Wanneer loont automatisering van freesbanken de moeite?

Bij kleine tot middelgrote series loont de automatisering van een freesbank al de moeite. Als een serie groot genoeg is om één uur lang onbemand door te kunnen produceren, is het automatiseren van uw freesbank aan te raden. Het automatiseren van de productie van terugkerende producten heeft als voordeel dat het productieproces steeds stabieler en sneller zal worden. Het geheim hiervan is niet zo zeer snelheid, maar continuïteit. Een robot is in staat om uren achter elkaar hetzelfde werk te doen in hetzelfde tempo. Hij wordt niet afgeleid, heeft geen pauze en levert een constante kwaliteit.

Bij enkele stuks of niet terugkerende kleine series is automatisering meestal niet lonend. U zou de productie van enkele stuks of unieke delen wel kunnen combineren met de meer seriematige productie. Overdag kunnen dan enkele stuks geproduceerd worden en ’s nachts kan de seriematige productie draaien. Doordat de kosten van de machine in de dagproductie al gedekt zijn en ieder extra productie-uur meer winst betekent, is dit een goed renderende combinatie.

 

3-assige freesbank automatiseren

Met een 3-assige freesbank worden over het algemeen eenvoudige producten gemaakt. De machine kan eventueel uitgerust worden met een vierde en vijfde as. Hierbij is het mogelijk om meerdere kanten van het product te bewerken in een opspanning. Automatiseren van 3-assige freesmachines wordt gedaan om de bekende redenen om te automatiseren: gebrek aan vakmensen en verhoogde productiecapaciteit in zowel de bemande als de onbemande uren.

4-assige (horizontale) freesbank automatiseren

Met een 4-assige freesbank worden producten in horizontale richting bewerkt. Horizontale freesmachines zijn zeer geschikt voor serieproductie en automatisering vanwege de volgende eigenschappen:

  • Gunstige spaanafvoer
  • Horizontale bewerking
  • Stabiele bouwvorm
  • Hoge bewerkingssnelheden
  • Koelingssystemen
  • Langdurige inzetbaarheid

Vaak zijn deze freesmachines uitgevoerd met een palletwisselsysteem waarbij de bewerking van een product en de belading van een nieuw product tegelijk uitgevoerd kan worden. Als de machine eenmaal draait met producten die een lange productietijd hebben, heeft de vakman er een half uur tot twee uur geen omkijken naar en kan zich dan op andere werkzaamheden concentreren. Het automatiseren van horizontale machines voorkomt dure opspanningen en veel manuele handelingen in het beladingsproces. Horizontale machines worden vaak ingezet voor seriematige productie en gietwerkstukken.

5-assige freesbank automatiseren

5-assige freesmachines worden verreweg het vaakst geautomatiseerd. Producten kunnen in deze freesbanken namelijk in de eerste opspanning vijfzijdig of bijna compleet bewerkt worden. Veelal worden er kleinere series uit vol materiaal tot complexe fijnmechanische delen bewerkt op deze machines. Overdag is de inzet van automatisering interessant om de output te verhogen. Daarnaast geldt dat het altijd de moeite waard is om freesbanken in de nacht onbemand door te laten produceren.

 

Opspanning in de freesbank

In een freesbank worden producten meestal gespannen in een klem. De klem staat veelal op een pallet en de pallet staat weer op een nulpuntspansysteem of palletwisselsysteem. Zowel pallets als producten kunnen geautomatiseerd gewisseld worden. Het nadeel van pallethandling voor een kleine serieproductie is dat het arbeidsintensief is om de pallets te beladen en ontladen en er een groot aantal pallets nodig is voor de onbemande periode, wat opslagcapaciteit en kosten met zich meebrengt. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor producthandling in plaats van pallethandling in een geautomatiseerde omgeving. Een bijkomend voordeel van producthandling is dat er aaneengesloten badges producten in de nacht geproduceerd worden.

Cellro biedt de combinatie van pallet- en producthandling aan in de vorm van Fixture Exchange, waarbij pallets met automatische klemmen ingericht kunnen worden voor verschillende producten. Zo kan er een grotere range aan diversiteit van kleine series gehandeld en bewerkt worden.

 

Wat is er nodig voor het automatiseren van mijn freesbank?

Machinekoppeling

De machinekoppeling is nodig om de robotcelbesturing met de freesbank te kunnen laten communiceren. De robots van Cellro kunnen vrijwel moeiteloos worden aangesloten op nieuwere CNC-machines. Ook oudere CNC-machines kunnen gekoppeld worden. Hierbij zijn vaak wel nog wat aanpassingen aan de machinezijde nodig. Desalniettemin kunnen vrijwel alle freesmachines worden gekoppeld aan een automatiseringsoplossing. Onze experts denken graag met u mee!

Gereedschaps- en materiaalbeheersing

Freesmachines hebben veelal een redelijke gereedschapsopslag in de machine. Afhankelijk van de complexheid van het product zijn er meestal 10 tot 25 verschillende gereedschappen nodig voor een complete bewerking en dit kunnen er nog veel meer zijn. Voor geautomatiseerde productie is het van belang dat er voldoende gereedschappen zijn voor het volgende product. Bij familiaire (vergelijkbare) producten is de gereedschapscapaciteit vaak al ruim genoeg. Freesmachines zijn meestal uitgerust met gereedschapscontrole. Hiermee worden de processen en de productkwaliteit bewaakt. Doordat het product gekanteld en rondgedraaid kan worden, kan het product schoon van de machine af komen. Dit komt het automatiseringsproces en de productkwaliteit ten goede. Wel is het belangrijk dat de spanen goed afgevoerd worden naar de spanentransporteur. Zeker als er in de nachten doorgedraaid wordt, komen er veel spanen vrij die afgevoerd moeten worden. Daarom kan het soms nodig zijn om de machine van extra spoeling te voorzien.

 

Meer weten?

Download dan onze whitepaper over het automatiseren van freesbanken. U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met één van onze experts.

 

Ook een freesbank automatiseren? Wij geven u graag advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.