Proces

Cobot automation versus robot: Overeenkomsten en verschillen

In de praktijk worden de begrippen cobots en robots nogal eens met elkaar verward, terwijl het toch echt om verschillende dingen gaat. Bram de Koning, Product Manager bij Cellro, legt in dit artikel uit wat de overeenkomsten én de verschillen zijn tussen cobot automation en een industriële robotautomatisering en voor welke toepassingen ze het meest geschikt zijn.

Collaboratieve robot en robot hebben beiden hun kwaliteiten

Vooropgesteld, kiezen voor een cobot in plaats van een robot is niet per definitie beter of slechter en omgekeerd is dat ook het geval. Het is appels met peren vergelijken. Om dat duidelijk te maken is het goed om te weten wat een collaboratieve robot (cobot) is en wat die kan en dat te vergelijken met de functionaliteiten van een robotcel. Wat voor uw bedrijf uiteindelijk de beste optie is, hangt af van waar u dit stukje automatisering voor wilt gaan gebruiken.

Cobot biedt ondersteuning voor operators

Collaboratieve robots zijn ontworpen om samen te werken met mensen. Het verschil met een robot is dat die doorgaans ontworpen zijn om geautomatiseerd zelfstandig te werken. Het doel van een cobot is het bieden van ondersteuning bij het werk van operators of het uitvoeren van enkelvoudige handelingen. Een cobot, is een volwaardige robot waarmee het mogelijk is om zelfstandig te werken, maar ook in combinatie met mensen. Voor het letterlijk uit handen nemen van bepaalde arbeidsintensieve en repeterende werkzaamheden is hij dus prima geschikt.

Man bedient computer Cellro Ultimate. Xcelerate koppelen aan machine

Een belangrijk voordeel van een collaboratieve robot is dat die ten opzichte van een industriële robot veiliger zijn in een kleine omgeving waar mensen aan het werk zijn. Dat heeft alles te maken met de compactheid en dus meer mobiele toepassing, gevoelige detectiesensoren die de cobot bij aanraking meteen stilzetten en de lagere kracht en snelheid waarmee een cobot werkt. Zeker vanuit de ondersteunende rol gezien, waarvoor een cobot vaak voor belading van productiemachines en assemblage wordt ingezet, is dat veiligheidsaspect niet onbelangrijk. De grote nauwkeurigheid en consistentie waarmee een cobot operators veel monotoon werk uit handen nemen en de directe en indirecte voordelen die dat voor een bedrijf oplevert, zorgen ervoor dat ze in veel verspanende bedrijven niet meer zijn weg te denken. Daarbij speelt ook de cobot prijs een belangrijke rol. Cobot automation is qua investering aanzienlijk voordeliger dan robotautomatisering.

Het verschil zit in de functionaliteiten

Een robot kan net als een cobot zelfstandig taken uitvoeren. Het echte verschil wordt echter gemaakt door de complete automatisering waarvan een cobot of robot onderdeel uitmaakt. Daarbij komen de meer uitgebreide functionaliteiten van een robotcel ten opzichte van een cobot goed tot uitdrukking. Denk aan extra kracht en snelheid, automatische gripperwissel, meer opslagcapaciteit en daardoor dus ook meer onbemande productiecapaciteit.

Tel daarbij op dat door de Cellro interface (HMI), robotsystemen al zijn voorbereid op werkstukhandling. Alleen de job dient dus nog geconfigureerd te worden. Bij een cobot moet u zelf de flow en alle volgende stappen programmeren. Dus eigenlijk zit het verschil hem niet zo zeer in de cobot of robot zelf, maar meer in de randvoorwaarden, de configuratie waarvan een cobot of robotcel onderdeel uitmaakt. Door de extra functionaliteiten zorgt een robotsysteem voor extra flexibiliteit en meer productiecapaciteit met het bestaande machinepark en zonder extra personeel. Nadeel van een robotsysteem is dat er vanwege de veiligheid in het werkgebied afscherming in de vorm van bijvoorbeeld een vloerscanner of hekwerk nodig is. Dat neemt extra werkruimte in beslag.

Close up Cellro robotarm. Cellro Xcelerate X10 Mazak Customer Gripper Vinger

Cobot automation complementair aan robot-automatisering

Als een cobot wordt gebruikt waar hij voor ontwikkeld is, dan is het zeker een prima investering. De aanschaf van een cobot wordt met name door MKB bedrijven vaak gezien als een laagdrempelige manier om kennis te maken met de voordelen van automatiseren. Een cobot kan in grote lijnen precies hetzelfde als een robot, alleen is een cobotsysteem qua functionaliteiten beperkter en het programmeren vergt meer tijd. Bedrijven die reeds vertrouwd zijn met geautomatiseerde productie kiezen soms bewust voor de aanschaf van een cobot als ontbrekende schakel binnen hun productieafdeling.

Comate CobotComate van Cellro, laagdrempelig en flexibel

Cellro heeft met de toevoeging van Comate aan haar product portfolio de drempel tot automatiseren nog verder verlaagd. Deze FANUC-cobot geïntegreerde oplossing heeft een handelingscapaciteit van 10 kg. De gebruiker kan kiezen voor de standaard FANUC Cobot besturing of de Cellro HMI die is voorbereid op flexibele productie voor verspanende bedrijven. Kortom, met Comate van Cellro kunt u laagdrempelig instappen zonder concessies te doen op gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit.

 

Berekenen van investering en terugverdientijd

Het aanzienlijk verhogen van het aantal spindeluren voor de kostbare CNC-machines komt tijdens gesprekken met ondernemers vaak naar voren. Dat geldt voor bedrijven die nog niet bekend zijn met geautomatiseerde productie, maar ook voor partijen die hierin een volgende stap willen gaan zetten. Daarbij zijn de vragen wat gaat dat kosten en hoe snel verdient die investering zichzelf terug, altijd onderwerp van gesprek. Het zou kortzichtig zijn om puur vanwege de lagere cobot prijs te kiezen voor cobot-automatisering. Daarentegen is het ook zo dat lang niet voor ieder automatiseringsvraagstuk een industriële robot de beste oplossing biedt. Zoals gezegd hangt dat van meerdere factoren af. Wat wilt u ermee gaan doen, wat wilt u ermee bereiken, hoe grote onbemande productie capaciteit is gewenst en wilt u daarbij ook al rekening houden met toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van de automatisering?

Cello helpt u graag bij het vinden van een passend antwoord op uw automatiseringsvraagstuk en daar hoort uiteraard ook een ROI-berekening met een duidelijke en realistische onderbouwing bij. Dat in veel gevallen uit een gedegen klant-specifieke analyse en ROI-berekening naar voren komt dat robot-automatisering de beste en vaak ook de enige optie is, heeft alles te maken met zowel de extra functionaliteiten als met de mogelijkheid om de automatisering in de toekomst relatief eenvoudig verder uit te breiden. Voor dynamische productiebedrijven zijn de mogelijkheden van een cobotsysteem vaak te beperkt.

Cellro biedt de beste cobot- en robot-automatisering

Met Comate, XcelerateElevate en Ultimate biedt Cellro hoogwaardige robot- en cobot-automatiseringsoplossingen voor kleine, middelgrote en grote verspanende bedrijven. Deze systemen zijn flexibel uit te breiden met extra functionaliteiten, zoals Fixture Exchange en Collet Exchange, Job Manager, wisselbare en verstelbare grippers en een centreer- en omkeerstation. Neem voor meer informatie en advies contact met ons op.

Think ahead