Flexibele productieautomatisering
Proces

Efficiënt produceren door flexibele productieautomatisering

Flexibele productieautomatisering in de verspanende industrie? Dat kan! Productieautomatisering is al een tijdje een hot topic in de metaalverwerkende industrie. Bedrijven die het nalaten om te automatiseren brengen hun concurrentiepositie in gevaar. Ze kunnen dan namelijk niet meer voldoen aan de eisen van de klanten van vandaag. Hierdoor laten ze kansen om efficiënt te produceren liggen. Veel bedrijven zijn zich bewust van het feit dat automatisering nodig is om efficiënt te kunnen (blijven) produceren. De vraag is daarom niet of er geautomatiseerd kan worden, maar op welke manier. Flexibele productieautomatisering is het antwoord.

Flexibele productieautomatisering: hoe doet u dat?

Het onderwerp ‘automatisering’ werpt in de praktijk vaak een barrière op. Veel bedrijven denken namelijk dat automatisering puur bedoeld is om het menselijke werk deels of volledig te vervangen. Dit is echter niet het geval. Automatisering kan er namelijk ook voor zorgen dat medewerker en robot flexibel met elkaar kunnen samenwerken. Zo wordt efficiënt produceren mogelijk gemaakt. ‘Flexibele’ productieautomatisering is dus het sleutelwoord! Dit is dé manier om voor zowel kleine, middelgrote als grote verspanende bedrijven te automatiseren.

Met Xcelerate en Elevate van Cellro is flexibele productieautomatisering mogelijk. Dit is te danken aan de modulaire opbouw van deze universele beladingsrobots. Daarnaast behoren extra functionaliteiten tot de mogelijkheid. Denk hierbij aan Fixture Exchange en Collet Exchange, diverse lades met (verschillende) inlays op maat en grippervingers op maat. Dankzij deze opties kunnen Xcelerate en Elevate automatisch wisselen tussen verschillende soorten producten en series. Bovendien zorgt de hoge opslagcapaciteit ervoor dat de robot en de machine urenlang (afhankelijk van de looptijd per product) door kunnen draaien.

Dankzij de flexibiliteit die de beladingsrobots van Cellro bieden, kunt u de maximale capaciteit (en rendement) uit uw verspanende machines halen. Uw productiecapaciteit neemt toe en uw medewerkers hebben meer tijd over voor andere werkzaamheden. Zo neemt de efficiëntie van uw productieproces op twee manieren toe.

Efficiënt produceren begint bij uw medewerkers

Efficiënt produceren begint bij het efficiënt inzetten van uw medewerkers. In de metaalverwerkende industrie werken veel goed opgeleide technici. In de praktijk voeren zij met name repeterend werk uit, wat zonde is van hun competenties! Daarnaast moeten deze technici in de buurt blijven van een klein aantal draai- of freesmachines als ze de machines handmatig in moeten laden. Dit beperkt hen in het uitvoeren van andere activiteiten. Bovendien staan machines stil als er geen medewerkers in de buurt of aanwezig zijn. Ook dat gaat ten koste van de efficiëntie van uw productieproces.

Door automatisering van het beladingsproces verschuiven de werkzaamheden van uw vakmensen. Zij kunnen zich meer focussen op het werk waarvoor zij zijn opgeleid. Hierbij hoort werkvoorbereiding en optimalisatie van het flexibele productieproces. U en uw medewerkers doen het denkwerk en de machines voeren dit uit. Alleen dan kunt u écht efficiënt produceren. Wat als het repeterende werk uit meerdere en/of kleine series bestaat? Dat is geen probleem met de flexibele beladingsrobots van Cellro!

Is uw CNC-machine geschikt voor (flexibele) automatisering?

Cellro is in staat om verschillende draaimachines, freesmachines en andere CNC-machines te automatiseren. Cellro is merkonafhankelijk kan dus CNC-machines van diverse merken automatiseren. Voor machinekoppeling stellen wij wel enkele voorwaarden. Daarnaast is het aan te raden om uw productieproces optimaal in te richten m.b.t. automatisering. Voor voorbeelden kunt u altijd onze klantcases doornemen. Wij staan ook altijd voor u klaar met advies!