Technologie

Fixture Exchange en Collet Exchange

De robot beladingssystemen van Cellro zijn uitbreidbaar met extra functionaliteiten om nog meer flexibiliteit in uw automatiseringsproces te creëren. Fixture Exchange en Collet Exchange zijn twee modules die ervoor zorgen dat u producten met verschillende afmetingen achter elkaar kunt bewerken, geautomatiseerd én onbemand. Normaal gesproken bent u beperkt tot het verspanen van werkstukken die passen in de machineklem en de spantang die u op dat moment in uw machine heeft. Met Fixture Exchange en Collet Exchange kunt u daarin geautomatiseerd wisselen. Zo bent u in uw automatiseringsproces niet gebonden aan bepaalde afmetingen.

Collet Exchange is een module die het mogelijk maakt om ronde producten met diverse diameters geautomatiseerd te beladen in uw machine. Fixture Exchange is bedoeld voor het automatisch beladen van rechthoekige producten. Collets, ook wel spantangen, worden gebruikt in draaibanken en Fixtures, ook wel machineklemmen, worden gebruikt in freesbanken.

Flexibiliteit in uw automatiseringsproces

Met Xcelerate en Elevate is het altijd mogelijk om één of meerdere series met vergelijkbare werkstukken automatisch te beladen. Met Collet Exchange en Fixture Exchange bent u in staat om de machineklem of de spantang te wisselen zonder tussenkomst van een operator. De maat van de machineklem of de diameter van de spantang is daardoor niet meer bepalend voor welke werkstukken u wel of niet geautomatiseerd kunt bewerken. U kunt uw CNC-machines dus diverse productseries, waarbij de werkstukken sterk variëren in afmeting, onbemand laten afwerken.

Ideaal voor toeleveranciers

Als u levert aan verschillende bedrijven zijn flexibiliteit en snelheid belangrijke concurrerende waarden voor uw organisatie. Door de grote variatie en de onvoorspelbaarheid van uw productieproces, had u voorheen waarschijnlijk niet de luxe om uw productie ’s nachts geautomatiseerd door te laten draaien. Met Fixture Exchange en Collet Exchange kunt u echter ook kleine en diverse series onbemand af laten werken. Xcelerate en Elevate beschikken over voldoende capaciteit om al uw onbewerkte en bewerkte producten met verschillende afmetingen op te slaan en de flexibele spantechniek van Hainbuch stelt u in staat om de spantangen en machineklemmen snel en eenvoudig te wisselen. Als toeleverancier kunt u hierdoor sneller aan de vraag van uw klant voldoen. Bovendien bent u in staat om meerdere opdrachten aan te nemen. Overdag, tijdens de bemande uren, houdt u namelijk voldoende tijd over om ook het complexere seriewerk aan te kunnen pakken.

Fixture Exchange: onbemande product handling voor freesmachines

Product handling is een manier van automatiseren die op draaibanken al veelvuldig wordt toegepast. Fixture Exchange ligt in het verlengde van product handling en maakt het ook voor freesmachines mogelijk om meerdere diverse productseries onbemand achter elkaar af te werken. Een enkele pallet met machineklemmen die geautomatiseerd gewisseld kunnen worden is voldoende voor flexibele productie met uw freesbank. Bovendien is deze optie financieel aantrekkelijker dan pallet handling. Veel bedrijven zullen het als een risico zien om zonder toezicht te schakelen tussen diverse productseries op een freesbank. Door van elk product de eerste run te testen, kunt u er echter zeker van zijn dat de automatische schakeling van het ene naar het andere product door middel van Fixture Exchange goed verloopt.

Fixture Exchange en Collet Exchange: eenvoudig toe te passen

Het opnemen van Fixture Exchange of Collet Exchange in uw productie- en automatiseringsproces is zeer eenvoudig dankzij Cellro’s gebruiksvriendelijke software. Vaak wordt er verwacht dat u dient te beschikken over technische specialisten die de robot beladingssystemen kunnen programmeren, maar dat is niet het geval. Het beladen van een CNC-machine met een robot beladingssysteem van Cellro is over het algemeen zeer eenvoudig.

Wel dient u er rekening mee te houden dat er een extra stap wordt toegevoegd aan uw productieproces. Van tevoren moet u weten welke machineklemmen of spantangen er nodig zijn om de geplande series af te kunnen werken. Let op dat u niet de verkeerde combinatie maakt tussen series en machineklemmen of spantangen. Zo voorkomt u dat uw productie stil komt te liggen. Wij adviseren u om zoveel mogelijk gelijksoortige series achter elkaar in te plannen en het aantal wissels van machineklemmen of spantangen te beperken. Complexe series waarbij uw aandacht vereist is, kunt u het beste overdag inplannen zodat er een operator aanwezig is.

Als u investeert in Fixture Exchange of Collet Exchange dienen er enkele aanpassingen gedaan te worden aan uw robot beladingssysteem. Verder dient u te beschikken over de benodigde machineklemmen en spantangen die u geautomatiseerd wilt kunnen wisselen in uw productieproces. Bij de meeste bedrijven zijn deze middelen al aanwezig. Doordat u in staat bent om langer en meer te produceren, kunt u Fixture Exchange en Collet Exchange snel terugverdienen. Hoe snel dat precies is, hangt als vanzelfsprekend af van uw eigen productie.

Is mijn CNC-machine geschikt voor Fixture Exchange of Collet Exchange?

Fixture Exchange werkt met een nulpuntspansysteem om de machineklem op de pallet te spannen. Dat is in de machine-industrie de meest gangbare manier om werkstukken op te spannen. De meeste freesbanken zijn daarom al uitgerust met een nulpuntspansysteem. Daarnaast moet uw CNC-machine NC-nummers kunnen ontvangen. Met NC-nummers kunt u de machine laten weten welke tools gebruikt moeten worden voor welke productserie. Doordat dit qua communicatie meer van uw machine vergt, is dit meestal alleen toepasbaar bij relatief nieuwe machines. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om Fixture Exchange en Collet Exchange toe te passen op bestaande machines, maar in dat geval zullen de specialisten van Cellro eerst met u afstemmen in hoeverre er aanpassingen aan uw machine gedaan dienen te worden.