Xcelerate robot
Technologie

Fixture Exchange en Collet Exchange

De Collet Exchange en Fixture Exchange zorgen voor een verhoogde flexibiliteit van de productiecel. Dat betekent dat u dankzij de systemen verschillende afmetingen achter elkaar kunt bewerken. U bent niet gebonden aan één enkele maatvoering die bewerkt kan worden. Heel vaak is de machineklem en de spantang bepalend voor welk werkstuk men kan verspanen. Met de Collet en Fixture Exchange kunt u daarin wisselen en bent u niet gebonden aan een diameter werkstuk.

De Collet Exchange is voor ronde producten en diameters. De Fixture Exchange is bedoeld voor rechthoekige producten. Collets worden gebruikt in draaibanken, Fixtures (of machineklemmen) worden gebruikt in freesbanken.

Voorheen was het mogelijk om met Xcelerate één serie vergelijkbare werkstukken te beladen, met de Collet Exchange en Fixture Exchange bent u instaat om de collet of de fixture te wisselen, zodat de afhankelijkheid van maat van de machineklem of de spantang diameter verdwijnt. Dit kan worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een operator.

Op het moment dat u leverancier bent van vele verschillende bedrijven en flexibiliteit en snelheid belangrijke concurrerende waarden voor de organisatie zijn. Dan is er vaak niet de luxe om ’s nachts geautomatiseerd door te draaien. De series die gedraaid worden, zijn kleiner en vaak divers. Met Xcelerate zonder Fixture Exchange of Collet Exchange bent u in staat om serie werkstukken met een bepaalde diameter te verspanen. De toegevoegde waarde van Fixture Exchange en Collet Exchange is dat door het wisselen van de fixture of collet u niet meer afhankelijk bent van bepaalde diameters werkstukken. Een langere cyclus kunt u nu onbemand doordraaien. Hierdoor bent u, overdag tijdens de bemande uren, in staat om twee machines tegelijkertijd te bedienen.

‘Wij zien vaak dat verschillende bedrijven operators hebben staan bij twee machine’s. Één machine wordt beladen met Xcelerate, de andere handmatig. Bij complexere series wordt er dan door de operator een oogje in het zeil gehouden.

Is de Collet Exchange of Fixture Exchange geschikt voor mijn organisatie?

Bedrijven die deze toepassing op Xcelerate aanschaffen hebben een aantal vragen over de investering. Is deze investering het waard?

Met andere woorden; wat is mijn terugverdientijd. Het is altijd een investering (die u wel terugverdient). Vaak hebben bedrijven die een Collet Exchange of Fixture Exchange willen, die hebben al de benodigde hardware in huis. Verschillende collets en fixtures zijn aanwezig, de investering zit hem vooral in de aanpassing van de Xcelerate.

Bovendien is een vraag die vaak gesteld wordt: Ben ik in staat om mijn productieproces aan te passen? Van medewerkers in het bedrijf worden meer cognitieve vaardigheden verwacht. Men moet het productieproces verder optimaliseren en daarom meer na gaan denken over welke collets hij nodig heeft voor de verschillende series en hoe ga ik dat achter elkaar inplannen. Dat proces vergt veel meer denkwerk en dat kan fouten opleveren. De werkvoorbereiding wordt complexer er wordt een extra stap toegevoegd. Het vergt net iets meer ervaring van de operator.

De foutgevoeligheid zit in het verkeerd inplannen van series en collets/fixtures. Het beladen van de serie is dan niet mogelijk, waardoor onbemand de machine stil komt te liggen.

Ons advies is dan om gelijkende series achter elkaar te verspanen. Exotische series of series die meer aandacht vereisen, om die nog met de hand te blijven doen.

Is de Collet of Fixture Exchange geschikt voor mijn machine?

De Machine moet nc-nummers kunnen ontvangen. Met nc-nummers kunt u de machine laten weten welke tools gebruikt moeten worden voor welke belading. Dat vergt meer van uw machine communicatie en vaker alleen toepasbaar bij nieuwere machines.  Het moet op basis van Profibus, Profinet of Ethernet IP, dat vooral gebruikt wordt bij nieuwere machines. Bij een oudere machine is dit niet aan de orde.

Fixture exchange werkt op basis van een nulpunt spansysteem, dat is in de machine-industrie de meest gangbare manier om werkstukken op te spannen. Dat systeem gebruikt Cellro ook om de fixture op de pallet op te spannen.

Kan ik Collet of Fixture Exchange toevoegen aan het bestaande systeem?

Dat kan, maar dat heeft meer invloeden. Xcelerate is in staat om verschillende modules toe te voegen. Wilt u uw automatisering verder uitbreiden, dan ligt vaak de grootste uitdaging aan de machinekant. Want de machine moet geschikt zijn voor de module. Is hier bij aanschaf van de machine geen rekening mee gehouden, dan kan Cellro samen met u uitzoeken of de koppeling met het bestaande systeem mogelijk is.

Wilt u meer weten over deze automatiseringsoplossing? Neem contact op met één van onze experts.