Technologie

Geschiedenis van Xcelerate

Xcelerate is onze automatiseringsoplossing dat is ontstaan uit de klantvraag om kleine tot middelgrote series te automatiseren, die kan meegroeien met een organisatie. Daarvoor hebben we al onze kennis op één vierkante meter samengebracht. Voordat Xcelerate bestond, bediende Cellro alleen nog de grotere bedrijven met automatiseringsoplossingen voor grotere series. Door enkel deze bedrijven te bedienen liet Cellro ongeveer 70% van de markt liggen. Cellro zag de kans om deze bedrijven, die nog niet aan automatisering deden, een oplossing te bieden.

De gedachtegang was dat iedereen moet kunnen automatiseren op een zo laagdrempelig mogelijke manier, waarbij vanzelfsprekend rendement wordt behaald.
Hierbij is bewust gekozen om de interactie tussen mens en machine zo hoog mogelijk te maken. De medewerker achter de machine (met of zonder ervaring) die overdag of tussendoor zijn eigen productie draait en op andere tijdstippen of in de nacht de Xcelerate aan kan zetten om middelgrote series te produceren.

Ook zien we een verschuiving van productvorm. In de beginjaren werden vooral de variant X10 verkocht die een maximale belasting van 10 kg aankan. Vandaag de dag wordt steeds vaker Xcelerate X20 verkocht met een maximale belasting van 35 kg. Met Xcelerate X60 is er sinds 2019 ook een verschijningsvorm beschikbaar die tot maximaal 70 kg belast kan worden.

Ontwikkelingen Xcelerate

 

In 2013 was de lancering van de eerste Xcelerate. Door de jaren heen is de machine verder ontwikkeld tot de oplossing dat het nu is. Welke ontwikkelingen dat zijn?
De eerste ontwikkeling werd uitgevoerd in februari 2014. Xcelerate blokkeerde een groot deel van het zicht rondom de productiemachine. Er is daarom voor gekozen om vanaf februari 2014 de achterzijde transparantere panelen te maken. In September 2014 is een spindel gedreven lade geïntroduceerd. Deze zorgt voor een absoluut vloeiende beweging.
In maart 2015 is de optie toegevoegd om kar met andere werkstukken te kunnen toevoegen. Daarna is in december 2015 het toenmalige bedieningspaneel van Xcelerate vervangen door Proface om de Xcelerate gebruikers nog beter te voorzien van een gebruiksvriendelijke en intuïtieve bediening.
In juli 2017 heeft het veiligheidsscherm een kleine update gekregen. Cellro neemt de regels rondom veiligheid serieus en levert de systemen CE conform op bij de klant. In september 2017 is de Fixture Exchange als optie toegevoegd. Voor meer informatie over deze optie: Fixture exchange.
In maart 2018 is de Collet Exchange als optie toegevoegd. Voor meer informatie over deze optie: Collet Exchange.
Mijlpaal-Cellro-2019 In 2019 lanceerde Cellro Xcelerate X60, na X10 en X20 de derde verschijningsvorm van het bekende robot beladingssysteem. X60 sluit naadloos aan bij het gedachtengoed van Xcelerate. Flexibel, laagdrempelig en compact, maar dan met meer opslagcapaciteit en een hoger robothandelingsgewicht (tot 70 kg).

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Xcelerate? Neem dan contact op met één van onze experts.