Proces

Hoe automatiseert u uw verspaningsafdeling?

U bent als ondernemer of productiemanager overtuigd van de meerwaarde van automatisering, maar hoe nu verder? Regionaal Salesmanager Benelux Lex van den Hoven legt in dit artikel uit hoe Cellro u kan helpen bij het automatiseren van uw verspaningsafdeling.

Eerste stappen richting effectieve automatisering

Innovatiekracht zit diep geworteld in de verspanende industrie. De eigenschap om het productieproces steeds verder te willen optimaliseren is een prima vertrekpunt om samen met ons te kijken naar of, en hoe onze automatiseringsoplossingen u daarbij kunnen ondersteunen. Wij helpen u op weg bij het maken van een analyse waarin tal van aspecten worden meegenomen. Van welke CNC-bewerkingsmachines maakt u gebruik, wat voor producten worden er overwegend door uw bedrijf gemaakt en hoe groot zijn gemiddeld de series van die producten? Geometrie van de producten, de materiaalsoorten die daarvoor worden gebruikt en een inschatting van de gemiddelde cyclustijd (productietijd) kunt u eveneens in de analyse meenemen. 

Functionaliteiten voor onbemand produceren

Primair draait het bij het automatiseren van een verspaningsafdeling om het verhogen van de capaciteit van één of meerdere CNC-machines door deze te koppelen aan een robotcel. Om de maximale productie-output te genereren is een belangrijke stap om kleine(re) series onbemand te automatiseren. De eerder benoemde analyse geeft een goede indicatie hoelang er onbemand geproduceerd kan worden en hoeveelopslagcapaciteit (laden en inlays) en gereedschap – boren, frezen en beitels – daarvoor nodig is. Functionaliteiten die Cellro biedt om dat mogelijk te maken zijn Job management, Fixture Exchange voor CNC-freesmachines en Collet Exchange voor CNC-draaibanken. 

Automatiseren is meer dan alleen een robot

In de praktijk zien we dat veel ondernemers als eerste stap investeren in robotbeladingssystemen. Er wordt vaak gedacht dat een robot direct extra handjes en dus productiecapaciteit oplevert. De echte winst en klantwaarde zit echter in de digitalisering. Denk daarbij aan real-time inzicht in uw productie om daardoor proactief te kunnen sturen. Het is beter tijdig bepaalde dingen te constateren dan pas achteraf (meestal te laat) te kunnen reageren. Digitaliseren biedt u de mogelijkheid om bestaande bedrijfsbedrijfssystemen te integreren waardoor onder andere faalkosten afnemen, menselijke fouten geëlimineerd worden en de planning geoptimaliseerd wordt. Bovendien stelt het u in staat om daadwerkelijk 24/7 kleine series flexibel te produceren. 

Hardware kan niet zonder software en omgekeerd

Bij de automatiseringsoplossingen van Cellro gaan hard- en software hand in hand. Een robot kan niet optimaal renderen zonder dat de automatisering en digitalisering daaromheen hem daartoe in staat stellen. Kiest u voor Cellro dan kiest u voor een automatiseringsoplossing die toekomstbestendig is. Hoe ziet uw productie er bijvoorbeeld over een paar jaar uit en welke eisen worden er dan wellicht vanuit opdrachtgevers en toeleveranciers aan uw bedrijf gesteld? Het voelt in dat opzicht comfortabel om nu te investeren in automatisering die in de toekomst modulair kan worden uitgebreid. Wij leveren een pasklare automatiseringsoplossing voor nu en dagen u daarnaast uit na te denken over de roadmap voor automatiseringsbehoefte en -mogelijkheden voor de toekomst.

Informeer naar de automatiseringsoplossingen van Cellro

Cellro levert duurzame automatiseringsoplossingen die meegaan in de ontwikkelingen binnen uw productieprocessen. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met ons op, wij zijn u graag van dienst!