Proces

Welke impact heeft robotautomatisering op mijn bedrijf?

Robotautomatisering: bij steeds meer bedrijven staat het hoog op de agenda. Zit u er ook aan te denken om een robot voor uw CNC-machine aan te schaffen? Bedrijven die deze stap nog niet gemaakt hebben, twijfelen vaak of zij in staat zijn om hun bedrijfsprocessen aan te passen. Robotautomatisering wordt namelijk als een enorme stap gezien. Cellro is gespecialiseerd in het automatiseren van CNC-machines met een laagdrempelige beladingsrobot. Xcelerate, dé beladingsrobot, is door de modulaire opbouw een zeer geschikte oplossing om laagdrempelig in te stappen in robotautomatisering. In dit artikel leest u hoe deze stap eenvoudig gemaakt kan worden.

Robotautomatisering: geen revolutie maar een evolutie

Het eerste wat nieuwe klanten van Cellro ervaren, is dat robotautomatisering geen harde overgang hoeft te zijn. Het is nooit het geval dat alle mogelijkheden die Xcelerate biedt, direct ingezet worden; dit gaat stap voor stap. Onze sales engineer kijkt graag met u naar wat de mogelijkheden zijn om Xcelerate in uw productieproces toe te passen. Welke activiteiten kan de robot uitvoeren en op welke manier doet hij dat? En welke activiteiten kan Xcelerate (nog) niet uitvoeren? Xcelerate wordt altijd afgestemd op uw productieproces, wat vaak betekent dat niet alle capaciteiten van Xcelerate direct ingezet hoeven worden. Het is altijd mogelijk om bepaalde activiteiten in een later stadium aan het takenpakket van Xcelerate toe te voegen.

Randvoorwaarden voor robotautomatisering

Voordat u aan robotautomatisering begint, dient u te voldoen aan enkele randvoorwaarden:

  • Uw CNC-machine is geschikt voor robotautomatisering en hierop voorbereid
  • Programma’s worden geschreven in een CAD-/CAM-systeem
  • Uw medewerkers zien robotautomatisering als een ondersteuning in hun productieproces
  • Uw productspectrum laat het toe geautomatiseerd te produceren (bijv. veel diversiteit en kleine tot middelgrote series)
  • Uw bedrijf staat er voor open om nieuwe productietechnologieën toe te passen

Als aan deze randvoorwaarden voldaan is, is het alsnog verstandig om laagdrempelig met robotautomatisering te beginnen. Zo kunt u de beladingsrobot leren kennen en stap voor stap een wennen aan uw nieuwe geautomatiseerde werkwijze. De evolutie die u in gang zet door oer te stappen op robotautomatisering begint dus bij het werkproces, niet bij het aanschaffen van een robot voor uw CNC-machine. Door de modulaire opbouw is het altijd nog mogelijk om op een later moment andere opties toe te voegen.

Ruimte voor uw eigen ideeën en innovaties

Uw machineoperators leren de beladingsrobot elke dag beter kennen, zodat ze zelf ook steeds meer ideeën krijgen om de robot optimaal in te zetten. Wij zien dat klanten die gebruik maken van Xcelerate zelf heel innovatief zijn in het bedenken van oplossingen, die op hun eigen product en proces zijn toegepast, en hoe zij de beladingsrobot hierbij kunnen gebruiken. Misschien nog wel belangrijker: alle middelen om deze innovaties te realiseren zijn ook aanwezig. Voorbeelden hiervan zijn robotgrippers en vingers en lades en inlays. Op het moment dat u ervoor kiest om uw productieproces verder te optimaliseren, stelt onze sales engineer samen met u vast hoe de volgende stap gezet kan worden.

Cellro denkt met u mee

Cellro geeft u niet alleen advies over welke automatiseringsvorm het beste bij u past, maar wij denken ook mee over wat er in de periferie van de oplossing aangepast of aangeschaft moet worden. Robotautomatisering is dan meer dan simpelweg het implementeren van een robot in de huidige productieprocessen. Wij komen graag terug tot de kern en vragen dan ook altijd: wat is uw doel met automatisering, waarom wilt u automatiseren en hoe ziet u dit voor u? Samen met de adviseur van Cellro kunt u vervolgens vaststellen hoeveel van uw producten u zou kunnen automatiseren.

U zult zien dat de grote verandering zich zal voordoen in de procesbenadering en -planning. Waar voorheen losse series werden ingepland en werden beladen, zal het na het implementeren van robotautomatisering vooral draaien om processen en de planning van meerdere series. Hoe zorgt u er vervolgens voor dat uw CNC-machine zo lang mogelijk zijn werk kan doen en op tijd klaar is om producten aan te leveren in een volgend proces? Cellro zal u bij dergelijke vraagstukken altijd ondersteunen. Daarnaast kunt u gaan bedenken hoe u de tijd van een programma kan gebruiken om nieuwe series, die wellicht de hele nacht doordraaien, voor te bereiden. Een productie wordt dus niet meer ingericht op basis van het aantal mensen dat op dat moment de machine kan beladen. De planning draait voortaan om de volgende vraag: wanneer doe ik de enkele stuks, wanneer doe ik de series die aandacht vereisen en wanneer zet ik Xcelerate aan om de voorspelbare series te laten beladen?

Wat verandert er in de rest van uw productieproces?

Bedrijven in de metaalindustrie bewerken vaak ruw materiaal en/of halffabricaten tot producten. Dat gebeurt geregeld op verschillende stations en bij verschillende machines. Wanneer op één van deze stations een procesverandering (bijvoorbeeld door robotautomatisering) plaatsvindt, en opdrachten sneller of op andere tijdstippen worden afgehandeld, heeft dit natuurlijk ook invloed op de andere machines. Zonder verandering in die processen zal er niets anders ontstaan dan een harmonicaeffect, wat u wellicht ook kent van het fileprobleem. Als er ergens een snelweg verbreed wordt, zullen er op een knooppunt verderop meer auto’s zijn. Als daar geen oplossing voor is, zullen de problemen alleen maar verplaatst worden. Het is daarom zeer belangrijk om te bedenken: wat is de verandering die ik teweegbreng met deze vorm van automatisering?

Meer weten?

Bent u op zoek naar een robot voor uw CNC-machine? Of wilt u meer weten over robotautomatisering? Neem dan contact op met één van onze experts.