Proces

Kan ik een beladingsrobot koppelen aan mijn machine?

Bij de oriëntatie voor robotbeladingssystemen is de machine koppeling een veel besproken onderwerp. Voor nieuwe machines is de juiste interface afstemming van belang. Maar zeker bij bestaande machines vraagt menig verspanend bedrijf zich af of het wel mogelijk, dan wel betaalbaar opgelost kan worden. In dit artikel vertellen we u meer over machine interface en wat erbij komt kijken.

Wat is de machine interface?

De machine interface is de communicatie tussen de robotcel en de CNC-machine. Er gaan verschillende signalen over en weer. Neem bijvoorbeeld het openen en sluiten van de deur, het proces starten of andere zaken die belangrijk zijn voor de communicatie tussen de robot en de machine over de geautomatiseerde afloop. Of te wel een CNC-machine met een beladingsrobot laten communiceren is noodzakelijk om de functionaliteiten en safety tot stand te brengen en optimaal te laten verlopen. De koppeling is een samenwerking tussen het beladingssysteem en de CNC-machine.

Wat is er nodig voor een machinekoppeling voor een beladingsrobot?

Voordat een robotcel verkocht wordt, stellen wij altijd de vraag: ‘Wat voor type robotinterface heeft uw machine?’ Met het antwoord op deze vraag is Cellro in staat om te bepalen welke machinekoppeling wij moeten configureren. Vaak hangt het type interface af van de functionaliteiten die u wenst uit te voeren met het robot beladingssysteem samen met de machine. Nieuwe machines werden veelal uitgerust met een Profibus koppeling. Tegenwoordig zien we steeds meer machines die voorzien worden van een Profinet interface. Machinefabrikanten zoals, MatecGFGROB, enz. hebben hun machines standaard uitgerust met deze interface. De robotcellen van Cellro sluiten hier naadloos op aan.

Andere vormen van interfaces die voor kunnen komen: Ethernet/IP, Hardwired IO, of Fanuc IO-link. Cellro is flexibel in het voorbereiden en integreren van een machine interface. Dankzij de modulaire opbouw van het automatiseringssysteem kunnen de meeste interface types probleemloos geïntegreerd worden. Ook machines met een afwijkende communicatie interface of met bijzondere communicatie protocollen kunnen door middel van de intelligente interface box geïntegreerd worden in het automatiseringssysteem. En daarmee een soepele integratie van robot beladingssysteem en CNC-machine hebben.

Voordelen externe intelligente interface box

  • Snellere doorlooptijd van interfacing op locatie. De koppeling kan in de interface box gesimuleerd worden en daarmee voorbereid zonder de fysieke robotcel. Bij installatie is het dan alleen nog een kwestie van inpluggen.
  • Nieuwe software updates en functies kunnen eenvoudig toegevoegd worden met behoud van klant specifieke functies. Cellro software is modulair opgebouwd en daarmee toekomstbestendig. Zonder dat het ten koste gaat van klant specifieke wensen die separaat in de interface box geprogrammeerd worden.

 

Ik heb een oude(re) machine; is die geschikt voor automatisering?

De leeftijd van de machine bepaalt niet of de automatisering mogelijk is of niet. Het gebeurt zelfs vaak dat oude(re) machines die nog prima functioneren gekoppeld worden aan een robot beladingssysteem. Goed om dan af te wegen welke functionaliteiten u wenst te gebruiken. Een oude machine van 20 jaar moet misschien door een volledige bedrade interface gekoppeld worden. Waardoor de functie Job Manager niet mogelijk is, die vraagt immers om een programma naam of nummer, maar u een prima geautomatiseerde machine heeft.

Ook klanten die starten met een oudere machine, maken gebruik van de separate interface box zoals Cellro die aanbiedt. Het grote voordeel hiervan is dat deze box alle ingrediënten voor de koppeling van een nieuwe machine bevat. Wanneer u de machine vervangt kan deze koppeling eenvoudig voorbereid en omgezet worden ten behoeve van uw nieuwe machine.

Bestaande machines zijn verschillend ontworpen en gefabriceerd. We kijken of er al een robotinterface beschikbaar is en naar de mogelijkheden van ondersteuning. Daarnaast kijken we of er eventuele aanpassingen noodzakelijk zijn (die door de machinefabrikant of door Cellro aangebracht zouden kunnen worden), denk hierbij bijvoorbeeld aan een automatische deur.

Om u van een volledig advies te kunnen voorzien over welke mogelijkheden er bestaan bij de interface, kijken we graag samen met u naar de volgende elementen:

  • Elektrische schema’s van de CNC-machine
  • Beschrijving van de robotinterface
  • Beschrijving van de gebruikte interface connectoren

Meerdere machines automatiseren?

Xcelerate kan verplaatst worden en daarmee gekoppeld worden aan verschillende CNC-machines. In de software kunnen vier verschillende machine-interfaces voorbereid worden, bijv. Profibus en Ethernet/IP. Door een “slimme” connector weet Xcelerate zelf aan welke machine deze gekoppeld is. Het enige wat u als klant moet doen, is Xcelerate mechanisch van machine A naar B verplaatsen. De rest wordt automatisch voor u geregeld. Als u uw robot heeft aangeschaft, zorgen onze engineers voor de rest.

Andere producten van Cellro zoals ElevateModulerate en Ultimate kunnen meer dan één machine tegelijkertijd beladen en ontladen.  Hierbij ontzorgt Cellro u vanaf de inventarisatie tot en met installatie voor een soepele communicatie tussen de automatisering en CNC-machines.

Collet Exchange, Fixture Exchange en machinekoppeling

Wilt u een module Collet Exchange of Fixture Exchange inzetten, dan is een uitgebreidere interface nodig, om deze functies te integreren in het automatiseringssysteem. De interface moet nu over “nummercommunicatie” beschikken. De reden hiervoor is dat de Job Manager van de beladingsrobot een NC programma nummer/-naam mee moet kunnen sturen naar de nieuwe machine om deze functies mogelijk te maken.

Machinekoppeling en veiligheid

De perfecte signaal en data uitwisseling tussen machine en de beladingsrobot is noodzakelijk om de beide systemen probleemloos samen te laten werken, dit geldt ook voor signaaluitwisseling t.b.v. machine veiligheidsfuncties (safety). De machinebesturing heeft haar eigen veiligheidslogica, en hetzelfde geldt voor de robotbesturing. Door de safety machine interface worden de afzonderlijke veiligheidsfuncties “noodstop” en “toegangsbeveiliging” van zowel robotcel als  machine werkzaam voor het gehele systeem. Uw medewerkers en automatisering veilig en efficiënt samen laten werken is belangrijk. Cellro zorgt ervoor dat dit ook gaat gebeuren. Zo is de investering om te automatiseren op meerdere vlakken positief voor uw bedrijf.

Persoonlijk advies

Onze experts staan altijd klaar om u van persoonlijk advies te voorzien en om mee te denken over de optimale automatiseringsoplossing. U kunt daarom altijd contact met ons opnemen.