Proces

Kan ik mijn machine koppelen aan een beladingsrobot?

Een machine met een beladingsrobot laten communiceren is noodzakelijk om de functionaliteiten en safety tot stand te brengen en optimaal te laten verlopen. De koppeling is een samenwerking tussen het beladingssysteem en de CNC-machine.

Een goed voorbeeld hiervan is dat de beladingsrobot moet weten of de deur van de machine open is. Daarvoor geeft de machine het juiste signaal aan de robot. Dan weet de beladingsrobot dat hij het product mag inladen in de machineklem. Vervolgens moet de machine weer weten dat het product op zijn plek zit in de machineklem, zodat hij het vast kan pakken. Hierna stuurt de machine dat signaal terug naar de robot zodat hij het product los kan laten.

Wat is er nodig voor een machinekoppeling?

Voordat een robotcel verkocht wordt, stellen wij altijd de vraag: ‘Wat voor type robotinterface heeft u op uw machine zitten?’ Met het antwoord op deze vraag is Cellro in staat om te bepalen welke machinekoppeling wij moeten configureren. Dat kan bijvoorbeeld Profibus/Profinet, Ethernet, Hardwired IO (bedraad) of Fanuc IO-link zijn. Cellro is daarin flexibel; machinefabrikanten hebben een eigen protocol samen met de machinebesturing. Cellro als fabrikant van automatiseringsoplossingen past zich daarop aan.

Om u van een volledig advies te kunnen voorzien over welke machinekoppeling het beste past bij uw machine, kijken we graag samen met u naar de volgende elementen:

 • Elektrische schema’s van de CNC-machine
 • Beschrijving van de robotinterface
 • Beschrijving van de gebruikte interface connectoren

Ik heb een oude(re) machine; is die geschikt voor automatisering?

De leeftijd van de machine hoeft geen reden te zijn dat de koppeling niet mogelijk is. Het afhankelijk van hoe de machine ontworpen en geproduceerd is. Cellro kijkt graag mee om te vast te stellen of een type machine geschikt is voor een machinekoppeling.

Mijn machine moet nog geüpdatet worden; waar moet deze dan aan voldoen?

Machine-interfaces zijn zeer verschillend. Een standaardlijst met eisen is niet op te maken. Als u wilt gaan automatiseren met behulp van een beladingssysteem, geeft Cellro graag aan waar de update van uw machine aan moet voldoen. (Het liefst werken wij dan met Profibus/Profinet of Hardwired IO.) Met het ontvangen document kan de machineproducent de koppeling voorbereiden. Heeft u hierover aanvullende vragen? Neem dan contact op met een van onze experts.

Machinekoppeling en veiligheid

Het sturen van een signaal van de machine naar de beladingsrobot en vice versa is noodzakelijk voor de samenwerking. De machinekoppeling bij Cellro gaat een stap verder. Want in een uitzonderlijk geval kan het voorkomen dat er iets fout gaat. Dan moeten de systemen dat kunnen constateren zodat ze de machine en robotcel uit kunnen zetten. Hetzelfde geldt voor ingrijpen door medewerkers die op noodstopknoppen drukken. Dan moeten machine en/of robotcel uitgeschakeld worden. Cellro is in staat om deze veiligheidssignalen te sturen.

Meerdere machines automatiseren?

Xcelerate heeft de mogelijkheid om aan verschillende CNC-machines gekoppeld te worden. In de software kunnen vier machine-interfaces voorbereid worden. Door een “slimme” connector weet Xcelerate zelf aan welke machine deze gekoppeld is. Het enige wat u als klant moet doen, is Xcelerate mechanisch van machine A naar B verplaatsen. De rest wordt automatisch voor u geregeld. Als u Xcelerate heeft aangeschaft, zorgen onze software engineers voor de rest.

Collet Exchange, Fixture Exchange en machinekoppeling

Wilt u een module Collet Exchange of Fixture Exchange inzetten, dan is een uitgebreidere interface noodzakelijk, zodat u dat ook kan automatiseren. De interface moet nu over “nummercommunicatie” beschikken. De reden hiervoor is dat de Jobmanager van Xcelerate de NC-nummers/-namen mee moet kunnen sturen naar de machine.

Wat is nog meer nodig om uw machine te automatiseren?

 •     Machinekoppeling
 •     Automatische deur (middels luchtcilinder of servo drive)
  •  Het is mogelijk om uw machine te automatiseren ook al is de machinefabrikant niet in staat om de deur te automatiseren. Eventueel kan Cellro dit voor u verzorgen.

Bij gebruik van modules Fixture Exchange en Collet Exchange:

 • Module Fixture Exchange
  • Luchtdoorvoer(en) door de tafel (bij een 5-assige machine)
  • 0-punt spansysteem
  • Automatische machineklem
 • Module Collet Exchange
  • Hainbuch Interface voor Collet Exchange

Persoonlijk advies

Onze experts staan altijd klaar om u van persoonlijk advies te voorzien en om mee te denken over de optimale automatiseringsoplossing. U kunt daarom altijd contact met ons opnemen.