Xcelerate koppelen aan machine
Proces

Kan ik mijn machine koppelen aan een beladingsrobot?

Bij de oriëntatie voor robotbeladingssystemen is de machine koppeling een veel besproken onderwerp. Voor nieuwe machines is de juiste interface afstemming van belang. Maar zeker bij bestaande machines vraagt menig verspanend bedrijf zich af of het wel mogelijk, dan wel betaalbaar opgelost kan worden. In dit artikel vertellen we u meer over machine interface en wat erbij komt kijken.

Wat is de machine interface?

De machine interface is de communicatie tussen de robotcel en de CNC-machine. Er gaan verschillende signalen over en weer. Neem bijvoorbeeld de deur open en dicht doen, het proces starten of andere zaken die belangrijk zijn voor de communicatie tussen de robot en de machine over de geautomatiseerde afloop. Of te wel een CNC-machine met een beladingsrobot laten communiceren is noodzakelijk om de functionaliteiten en safety tot stand te brengen en optimaal te laten verlopen. De koppeling is een samenwerking tussen het beladingssysteem en de CNC-machine.

Wat is er nodig voor een machinekoppeling voor een beladingsrobot?

Voordat een robotcel verkocht wordt, stellen wij altijd de vraag: ‘Wat voor type robotinterface heeft u op uw machine zitten?’ Met het antwoord op deze vraag is Cellro in staat om te bepalen welke machinekoppeling wij moeten configureren. Vaak hangt het type interface af van de functionaliteiten die u wenst uit te voeren met het robot beladingssysteem samen met de machine. Nieuwe machines worden veelal uitgerust met een Profibus koppeling. Een andere steeds meer voorkomende interface is Profinet. Machine merken zoals, Matec, GF, GROB, enz. hebben hun machines standaard uitgerust met deze interface. Cellro sluit hier naadloos op aan.

Andere vormen van interfaces die voor kunnen komen: Ethernet IP, Hardwired IO (bedraad) of Fanuc IO-link. Cellro is flexibel in het voorbereiden en integreren van een machine interface. Dankzij de modulaire opbouw van het automatiseringssysteem kunnen de meeste interface types probleemloos geïntegreerd worden. Ook machines met een afwijkende communicatie interface of met bijzondere communicatie protocollen kunnen door middel van de intelligente interface box geïntegreerd worden in het automatiseringssysteem. En daarmee een soepele integratie van robot beladingssysteem en CNC-machine hebben.

Ik heb een oude(re) machine; is die geschikt voor automatisering?

De leeftijd van de machine bepaalt niet of de automatisering mogelijk is of niet. Het gebeurt zelfs vaak dat oude(re) machines die nog prima functioneren gekoppeld worden aan een robot beladingssysteem. Goed om dan af te wegen welke functionaliteiten u wenst te gebruiken. Een oude machine van 20 jaar moet misschien door een volledige bedrade interface gekoppeld worden. Waardoor de functie Job manager niet mogelijk is, die vraagt immers om een programma naam of nummer, maar u een prima geautomatiseerde machine heeft. Veel klanten die starten met een oudere machine, maken gebruik van de separate interface box zoals Cellro die aanbiedt. Het grote voordeel hiervan is dat deze box alle ingrediënten voor de koppeling van een nieuwe machine bevat. Wanneer u de machine vervangt kan deze koppeling eenvoudig voorbereid en omgezet worden op uw nieuwe machine.

Bestaande machines zijn verschillend ontworpen en gefabriceerd. We kijken of er al een robotinterface beschikbaar is en naar de mogelijkheden van ondersteuning. Als laatste kijken we of er eventuele noodzakelijke aanpassingen zijn, die door de machinefabrikant of Cellro kunnen worden aangebracht, denk bijvoorbeeld aan een automatische deur.

Om u van een volledig advies te kunnen voorzien over welke mogelijkheden er bestaan bij de interface, kijken we graag samen met u naar de volgende elementen:

  • Elektrische schema’s van de CNC-machine
  • Beschrijving van de robotinterface
  • Beschrijving van de gebruikte interface connectoren

Meerdere machines automatiseren?

Xcelerate kan verplaatst worden en daarmee gekoppeld worden aan verschillende CNC-machines. In de software kunnen vier machine-interfaces voorbereid worden. Door een “slimme” connector weet Xcelerate zelf aan welke machine deze gekoppeld is. Het enige wat u als klant moet doen, is Xcelerate mechanisch van machine A naar B verplaatsen. De rest wordt automatisch voor u geregeld. Als u Xcelerate heeft aangeschaft, zorgen onze engineers voor de rest.

Andere producten van Cellro zoals Elevate, Modulerate en Ultimate kunnen meer dan een machine tegelijkertijd beladen en ontladen.  Hierbij ontzorgt Cellro u vanaf de inventarisatie tot en met installatie voor een soepele communicatie tussen de automatisering en CNC-machines.

Collet Exchange, Fixture Exchange en machinekoppeling

Wilt u een module Collet Exchange of Fixture Exchange inzetten, dan is een uitgebreidere interface nodig, om deze functies te integreren in het automatiseringssysteem. De interface moet nu over “nummercommunicatie” beschikken. De reden hiervoor is dat de Jobmanager van de beladingsrobot de NC programma nummer/-naam mee moet kunnen sturen naar de nieuwe machine om deze functies mogelijk te maken.

Machinekoppeling en veiligheid

De perfecte signaal- en data-uitwisseling tussen machine en de beladingsrobot is noodzakelijk om de beide systemen probleemloos samen te laten werken, dit geldt ook voor signaaluitwisseling t.b.v. machine veiligheidsfuncties (safety). De machineverbinding bij Cellro gaat nog een stap verder. De machinebesturing heeft haar eigen veiligheidslogica, en hetzelfde geldt voor de robotbesturing. Veiligheid gerelateerde signalen worden uitgewisseld tussen de machinebesturing en de robotbesturing via een redundante interface. Wanneer een werknemer de noodstopknop indrukt, worden alle betrokken systemen uitgeschakeld. Uw medewerkers en automatisering veilig en efficiënt samen laten werken is belangrijk. Cellro zorgt ervoor dat dit ook gaat gebeuren. Zo is de investering om te automatiseren op meerdere vlakken positief voor uw bedrijf.

Persoonlijk advies

Onze experts staan altijd klaar om u van persoonlijk advies te voorzien en om mee te denken over de optimale automatiseringsoplossing. U kunt daarom altijd contact met ons opnemen.