Cellro technologieën

Kan ik mijn machine koppelen aan robotautomatisering?

Een machine met een robot laten communiceren is noodzakelijk om de functionaliteiten en safety tot stand te brengen en optimaal te laten verlopen. De koppeling is een samenwerking tussen de robotinstallatie en de CNC machine.

Een goed voorbeeld hiervan is dat de robot moet weten of de deur van de machine open is. Daarvoor geeft de machine het signaal naar de robot dat de deur open is. Dan weet de robot dat hij het product mag inladen in de machineklem. Vervolgens moet de machine weer weten dat het product op zijn plek zit in de machineklem, zodat hij het vast kan pakken. Hierna stuurt dat signaal terug naar de robot zodat hij het product los kan laten.

Wat is er nodig voor een machinekoppeling?

Voordat een robotcel verkocht wordt, stellen wij altijd de vraag: ‘Wat voor type robot-interface heeft u op uw machine zitten?’ Met het antwoord op deze vraag is Cellro in staat om te bepalen welke machinekoppeling wij moeten configureren. Dat kan bijvoorbeeld Profibus/Profinet, Ethernet, hardwired IO  (bedraad) of Fanuc IO-link  zijn. Cellro is daarin flexibel, machinefabrikanten hebben een eigen protocol samen met de machine besturing. Cellro als fabrikant van automatiseringsoplossingen past zich daarop aan.

Van de klant ontvangen wij graag de technische gegevens van de CNC machine. Dit bestaat doorgaans uit de volgende onderdelen:

 • Elektrische schema’s van de CNC machine
 • Beschrijving van de robot-interface
 • Beschrijving van de gebruikte interface connectoren

Aan de hand van de bovenstaande gegevens is Cellro in staat om u te adviseren welke machinekoppeling toepasbaar is op uw machine.

Wat voor type machine-interface heb ik?

De leeftijd van de machine hoeft geen reden te zijn om de koppeling niet mogelijk te laten maken. Het is per machine afhankelijk van hoe de machine ontworpen en geproduceerd is. Cellro kijkt graag mee om te kijken of een type machine geschikt is voor een machinekoppeling.

Mijn machine moet nog geüpdatet worden; waar moet deze dan aan voldoen?

Machine-interfaces zijn zeer verschillend. Een standaardlijst met eisen is niet op te maken. Als u wil gaan automatiseren met behulp van een robotautomatisering, geeft Cellro graag aan waar de update van uw machine aan moet voldoen. (Het liefst werken wij dan met Profibus/Profinet of Hardwired IO.) Met het ontvangen document kan de machineproducent de koppeling voorbereiden. Heeft u hierover aanvullende vragen? Neem dan contact op met een van onze experts.

Machinekoppeling en veiligheid

Het sturen van een signaal van de machine naar de robot en vice versa is noodzakelijk om samen te werken. De machinekoppeling bij Cellro gaat een stap verder. Want in een uitzonderlijk geval kan het voorkomen dat er iets fout gaat. Dan moeten de systemen dat kunnen constateren en de machine en robotcel uit kunnen zetten. Hetzelfde geldt voor ingrijpen door medewerkers die op noodstopknoppen drukken. Dan moeten machine en/of robotcel uitgeschakeld worden. Cellro is in staat om deze veiligheidssignalen te sturen. Wilt u hierover alles weten? Neem gerust contact op met een van onze experts.

Meerdere machines automatiseren?

Xcelerate heeft de mogelijkheid om aan verschillende CNC machines gekoppeld te worden. In de software kunnen vier machine-interfaces voorbereid worden. Door een “slimme” connector weet Xcelerate zelf aan welke machine deze gekoppeld is. Het enige wat u als klant moet doen, is Xcelerate mechanisch van machine A naar B verplaatsen. De rest wordt automatisch voor u geregeld.

Collet en Fixture Exchange en machinekoppeling

Wilt u een module Collet of Fixture Exchange inzetten dan is een uitgebreidere interface noodzakelijk, zodat u dat ook kan automatiseren. De interface moet nu over “nummer” communicatie beschikken. Dit om de NC nummers/namen mee te kunnen sturen vanuit de Jobmanager van Xcelerate naar de machine.

Wat is nog meer nodig om uw machine te automatiseren?

 •     Machinekoppeling
 •     Automatische deur (middels luchtcilinder of servo drive)
  •  Het is mogelijk om uw machine te automatiseren ook al is de machinefabrikant niet in staat om de deur te automatiseren.  Eventueel kan Cellro dit voor u verzorgen.
 • Module Fixture Exchange
  • Luchtdoorvoer(en) door de tafel (bij een 5-assige machine)
  • 0-Punt spansysteem
  • Automatische machineklem
 • Module Collet Exchange
  • Hainbuch Interface voor Collet Exchange