Robotarm Xcelerate R-C2 | 6S
Proces

MKB vraagt zich af: Hoe kan ik flexibel produceren?

In de verspanende bedrijven in ons land is mede door de coronapandemie een sterke toename van het aantal productieorders te zien. Met name MKB-bedrijven worstelen door de opmars van productie in eigen land, meer dan ooit met de vraag: Hoe kan ik flexibeler produceren? Cellro geeft in dit artikel enkele tips en tricks om de gestelde doelen te bereiken.

Begin bij het begin

Uit de praktijk weten wij dat het zetten van de eerste stap op het gebied van automatisering voor veel ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf best lastig is. De focus ligt bij veel van dit soort bedrijven vooral op de technische aspecten en men heeft meestal minder gevoel bij alles wat daaromheen komt kijken. Terwijl juist met het verzamelen en ontsluiten van al die waardevolle bedrijfsinformatie de basis kan worden gelegd voor meer flexibel produceren.

Verzamelen en ontsluiten van data is de kern

Insiders weten dat het bij het maken van een productieplanning vooral draait om de aard en omvang van de producten en productseries, de aanwezige CNC-bewerkingsmachines en uiteraard de beschikbare medewerkers die alles in goede banen moeten leiden. Werk je als verspanend bedrijf veel met de productie van enkelstuks of kleine series, dan weet u dat er veel tijd verloren gaat aan het steeds weer opnieuw bij elkaar zoeken van alle benodigde materialen en gereedschappen en het instellen en opspannen van de CNC-draai- en freesmachines. Daar gaat onnoemelijk veel tijd mee verloren. Tijd is geld en los daarvan kunt u die kostbare tijd door de inzet van slimme automatisering op een veel effectievere manier besteden.

Xcelerate, ideaal voor starters in automatisering

De Xcelerate X10 Okuma robot Start u bijvoorbeeld met het automatiseren van een of twee CNC-machines, dan blijft de investering beperkt en kunt u als ondernemer toch meteen al de grote voordelen ervaren. Door robotisering wordt uw personeel immers direct veel arbeidsintensief en afstompend werk uit handen genomen. Het is slechts een kwestie van alle relevante data die voor de te verwerken productieserie relevant is inprogrammeren en de gebruiksvriendelijke hard- en software van het door u aangeschafte automatiseringssysteem van Cellro doet de rest van het werk. Xcelerate is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor het zetten van de eerste stap in automatisering. De basis configuratie is, net als overigens bij al onze automatiseringsoplossingen, modulair uit te breiden. Al naargelang de toekomstige ontwikkelingen binnen uw bedrijf.

Automatisering zorgt voor positieve effecten

Eén van onze tips voor klanten uit het midden- en kleinbedrijf is om overdag de kleine en complexe productseries af te werken en dit zoveel mogelijk te standaardiseren. Terwijl de automatisering ook hierbij zijn nut bewijst, kunnen uw mensen zich focussen op het voorbereiden van de productieseries die buiten de vaste werktijden onbemand kunnen worden afgewerkt. Door deze methodiek neemt de productiviteit en het rendement direct een vlucht, zo zult u merken. Uw bedrijf wordt daardoor ook meteen een interessante partner voor een segment opdrachtgevers die maar wat graag samen willen werken met een betrouwbare producent dicht in de buurt, die investeert in toekomstgerichte automatisering.

Interactie mens met robotarm

Cellro helpt uw bedrijf groeien, zonder uit te breiden

Door deze stap kan uw bedrijf zonder uit te breiden gelijk aanzienlijk meer werk aan. Daarnaast heeft zo’n flexibele planning nog tal van andere voordelen. Technische vakspecialisten worden door de inzet van automatisering weer veel meer in hun kracht gezet. Er ontstaat voor hen bijvoorbeeld tijd om het draaien van onbemande productieseries zorgvuldig voor te bereiden, maar ook voor productcontrole, het finetunen en verbeteren van bedrijfsprocessen en innovatie. U zult ervaren wat dit met uw personeel en dus ook met uw onderneming doet.

Van klanten horen wij bijvoorbeeld dat het werkplezier sinds de inzet van robots flink is toegenomen en dat er aanzienlijk minder ziekteverzuim is. Bovendien ervaart men dat het toepassen van automatisering ook een positief effect heeft op het werven van nieuw personeel. De directe winst die door middel van slimme automatisering van Cellro gerealiseerd wordt gaat dus veel verder dan het verhogen van de marge en het verbeteren van het uiteindelijke bedrijfsresultaat.

Begin klein, maar denk groot!

Bent u MKB-er en overweegt u een begin te maken met het automatiseren van de productie? Neem dan contact met ons op. De experts van Cellro geven u graag antwoord op uw vragen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden die vergelijkbaar zijn met uw situatie laten wij zien wat er mogelijk is en rekenen wij u voor hoe de investering zich verhoudt tot de terugverdientijd. Daarbij kijken wij uiteraard ook meteen naar de complete service die wij bieden bij de implementatie van een robotsysteem, waaronder ook instructie en training voor uw mensen die de automatisering gaan bedienen. Oh ja, als ook het laatste beetje twijfel bij u is weggenomen over nut en noodzaak om te automatiseren kunnen we ook alvast laten zien hoe eenvoudig u uw automatisering gaandeweg verder uit kunt breiden. Lees ter inspiratie ook eens de interessante kennisbankartikelen op onze website. Bij Cellro zeggen we immers niet voor niets: Begin klein, maar denk groot!