Proces
Technologie

Een bestaande CNC-machine automatiseren: Wat is wel en niet mogelijk?

U heeft een bestaande CNC machine die u wilt automatiseren. De eerste vraag die in dat geval opdoemt is, kan dat überhaupt? Bart Rooijmans, Businessmanager Service & Aftersales bij Cellro legt in dit artikel uit waaraan uw machine moet voldoen en hoe we van daaruit samen met u kunnen bouwen aan de gewenste automatiseringsoplossing.

 

Wel of geen robotinterface aanwezig?

De eerste en meteen ook meest belangrijke vraag die bij het automatiseren van een CNC machine beantwoord moet worden is of de machine voorzien is van een robotinterface? Deze is noodzakelijk voor de communicatie en niet altijd aanwezig. Cellro heeft sinds haar oprichting talloze bestaande machines succesvol geautomatiseerd van verschillende CNC merken waaronder Doosan en Mazak. De ervaring daarbij is dat de machinefabrikant hierin een belangrijke rol speelt om de communicatie tot stand te brengen. Cellro werkt hierin intens samen met de klant en fabrikant en daarin realiseren we verrassende interfaces.

Bij een aanvraag voor een bestaande machine verdiepen we ons daarom als eerste in de interface. De documentatie van de machine-interface levert ons immers waardevolle informatie voor wat er wel en niet mogelijk is op automatiseringsgebied. Daarnaast kijken wij naar wat past bij uw wensen van de klant en wat/hoe u wilt gaan automatiseren. Wij kijken vervolgens eerst naar onze sterke troeven Xcelerate, Elevate en Ultimate. Afhankelijk van specifieke wensen of eisen vanuit de klant kunnen we deze automatiseringsoplossingen op maat configureren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een complexe geometrie van de te bewerken producten of specifieke bewerkingsvolgorde.

Borging van machineveiligheid

Cellro automatisering

Een tweede belangrijk punt is dat wij ervoor moeten zorgen dat de Cellro oplossing in combinatie met de machine optimaal functioneert en voldoet aan de machinerichtlijnen (CE). Door elke machinefabrikant wordt een machine vanuit de Machinerichtlijn voorzien van een CE-certificering. Dat geldt eveneens voor alle automatiseringsoplossingen van Cellro. Desgewenst kunnen wij u ontzorgen bij het maken van een RI&E voor de complete configuratie (de machine inclusief de daaraan gekoppelde automatisering). Maar u kunt dat uiteraard ook volgens uw eigen procedures en processen organiseren, zoals u dat gewend bent.

Werk in de juiste volgorde

Pas als duidelijk is of uw machine geschikt is of geschikt gemaakt kan worden om te automatiseren heeft het zin om de volgende stappen te zetten. Op dat moment gaan we samen met u kijken naar welke oplossing het best past bij uw productie. Maakt u grote en zware producten, dan heeft u een sterke en krachtige robotcel nodig en wilt u grotere series onbemand produceren dan is een automatiseringsoplossing met voldoende opslagcapaciteit weer essentieel. Met de juiste oplossing kunt u kleine en/of grotere series onbemand produceren. Daarbij draait het dus om een combinatie van de opslagcapaciteit en de bewerkingstijd van de producten. Cellro kan daar met haar expertise en modulaire automatiseringssystemen prima in voorzien. Maar zoals gezegd, laten we bij het begin beginnen en werken in de juiste volgorde. Zo wordt het automatiseren van uw bestaande machine(s) een duurzame investering die zich snel terugverdient.

Wat is het rendement?

Wat kunt u verwachten aan rendement bij het automatiseren van een bestaande machine? Zeker als er nog kosten bijkomen voor het voorbereiden op automatisering zoals de automatische deur en robotinterface. Veel gebruikers starten automatisering met een bestaande machine om ervaring op te doen, zij laten hun mensen er alvast mee werken en groeien zo mee in de eerste stappen. CNC-machines gaan lang mee en alvast investeren een flexibele automatisering geeft u capaciteit om meer output te maken waarbij u stap voor stap kunt groeien naar de volgende investering. De systemen van Cellro zijn modulair samengebouwd en geven u daarbij de ruimte om een nieuwe CNC-machine te koppelen. Vaak is worden onze gebruikers verrast door de snelle ROI. Om daar alvast meer inzicht in te krijgen, kan Cellro op basis van uw eigen productie gegevens het ROI model invullen.

Cellro helpt bij het automatiseren van uw bestaande CNC machines!

Wilt u weten of uw bestaande machine(s) geautomatiseerd kan/kunnen worden? Neem dan contact met ons op. Cellro kijkt graag met u mee wat er wel of niet mogelijk is en wij maken op basis daarvan een passend voorstel!