Technologie

Welke voordelen brengen de lades en inlays voor gebruikers van Xcelerate?

Xcelerate wordt meestal uitgerust met een lademodule. Door producten boven elkaar op te slaan kan er een hoge opslagcapaciteit bereikt worden op een compacte vloeroppervlakte. Breedte kost immers geld, hoogte niet.

Om producten in te laden in machines, dienen ze ook aangeboden te worden aan het systeem. Per lade kan een ander product worden ingegeven. Dit zorgt ervoor dat verschillende series achter elkaar door kunnen worden geproduceerd. Tot vier verschillende series, binnen de standaard Xcelerate-configuratie.

Voor Xcelerate X10 en X20 zijn er twee verschillende grootten lades. De lades van X10 hebben een oppervlakte van 1000 mm bij 400 mm. De lades van de X20 hebben grotere afmetingen: 1200 mm bij 600 mm. De opslagcapaciteit van X20 is daardoor bijna twee keer zo groot als die van Xcelerate X10. Xcelerate X60 werkt met trays, maar ook met (standaard) inlays. De trays hebben een afmeting van 1200 mm bij 550 mm. De opslagcapaciteit van Xcelerate X60 is daardoor bijna drie keer zo groot als die van Xcelerate X20.

De lades worden vanuit het frame met behulp van stappenmotoren in een vloeiende beweging uitgeschoven. Door de beheerste beweging van de lades kunt u een grote diversiteit aan productvormen kwijt, zonder dat deze ondersteund hoeven te worden. Door producten te stapelen (wanneer de vorm van de producten het toestaat) kan de seriegrootte toenemen.

Lades en inlays

Xcelerate kan worden geleverd met verschillende laden- en inlaycombinaties. Dit is volledig afhankelijk van het formaat van de producten. Weet u niet wat u over twee maanden moet verspanen? Dan heeft Cellro standaardinlays. U kunt echter ook uw eigen inlays maken die aansluiten bij producten met unieke vormen, zolang deze maar een repeterend karakter hebben om vanuit te werken. Belangrijk is om vast te stellen met welke inlays en met hoeveel lades u in staat bent om zo lang mogelijk onbemand uw productie door te laten draaien.

Afhankelijk van uw productmix kiest u een ladeconfiguratie die bij uw productie past. Mocht er initieel een hoger product voorkomen wat u automatisch wilt beladen, dan is het mogelijk om de onderste lade van het systeem te fixeren. Dit kunt u eenvoudig aangeven bij de productconfiguratie.

Personalisatie van inlays en vingers

De modulariteit van Xcelerate zorgt voor een enorme flexibiliteit. Inlays en vingers die Cellro levert bij het systeem zijn pas het startpunt van automatisering. Als u de beladingsrobot gebruikt, zult u zien dat u Xcelerate volledig kunt aanpassen op uw productieproces. Vingers en inlays kunnen voor uw unieke productieproces gemaakt worden. Hierbij bent u niet afhankelijk van Cellro; u kunt dit zelf uitvoeren. In de praktijk gebeurt dat ook vaak op deze manier. Uiteraard denkt Cellro wel graag met u mee, indien gewenst. En daarom is, met dank aan de modulariteit, geen enkele Xcelerate exact hetzelfde.

Karren

Karren behoren ook tot het standaardpakket. Karren worden ingezet wanneer het productieproces vraagt om extra flexibiliteit. De behoefte is ontstaan toen Xcelerate-gebruikers de mogelijkheid wilden hebben om een serie klaar te zetten terwijl Xcelerate bezig is met het beladen van de machine. Daarnaast bleek dat intern transport tussen verschillende machines vereenvoudigd wordt door vanuit andere machines, eerder in het productieproces, de ruwe producten te ontladen op de kar. Vervolgens rijdt u de kar naar Xcelerate waar u hem aandockt. Op dat moment weet Xcelerate met behulp van het ingestelde programma waar hij de producten kan oppakken en terugleggen.

Na de bewerking kan het wenselijk zijn om de bewerkte producten naar een volgende machine te brengen voor eventuele nabewerking. Dit kan eenvoudig met de kar, waar de producten al op zijn teruggelegd. Deze oplossing loont als u vaak hetzelfde product verspaant. Xcelerate kan na het wisselen van de karren weer direct door.

Goed om te weten bij gebruik van karren

Doordat met een kar gereden wordt, dienen de producten ingesloten te zijn, zodat deze binnen de inlays niet gaan schuiven. Waar dat bij inlays van lades niet zo is, is dit voor karren noodzakelijk. Voor elk product heeft u dan ook een passende inlay nodig.

Een kar heeft geen andere kar boven zich. Daardoor kan het makkelijk hogere producten of producten van andere vormen presenteren aan Xcelerate. De maximale producthoogte voor karren is 220 millimeter. Bovendien is een kar in staat om een groter gewicht te dragen dan een lade. Zijn de producten bij elkaar te zwaar voor een lade? Dan is een kar een goed alternatief.

Karren voor X10 en X20

2018 model karren Xcelerate X10 Xcelerate X20
Aantal karren 1 2
Maximale producthoogte 200 millimeter 220 millimeter
Laadoppervlakte per kar 0,8 x 1,2 meter 0,6 x 0,8 meter
Gewichtslimiet per kar 350 KG 350 KG

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over lades, inlays of karren van Cellro? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze experts.