Verspanende materialen
Proces

Hoe kan een kleine toeleverancier in de verspaning winstgevender produceren?

Veel kleine toeleveranciers in de verspanende wereld worstelen met de vraag hoe ze de winstgevendheid van hun machinepark kunnen verhogen.Waar bedrijven in ploegendienst 16 tot wel 24 uur per dag kunnen benutten om hun machine-investering terug te verdienen, moet de kleine toeleverancier dit in 8 uur klaarspelen. Wanneer het op automatisering aankomt, kunnen deze grote bedrijven hun terugkerende series onbemand (of aanzienlijk minder bemand) maken met maatwerk automatisering.

Voor de kleine toeleverancier is dat lastiger, want hun soort opdrachten vereisen aanzienlijk meer flexibiliteit. Werkstukken en seriegroottes kunnen immers letterlijk van dag tot dag wisselen.

Hoe kan een toeleveranciers die momenteel 8 uur per dag produceren meer winst uit hun machines halen? Bestaan er eigenlijk wel geschikte vormen van automatisering voor hen? En welke resultaten kunnen ze van automatisering verwachten onderaan de streep? In dit blog vindt u antwoorden op deze vragen.

Zo haalt u meer uit uw machine

Een machine is een stevige investering. De positieve kant van het verhaal is dat deze machine 24 uur per dag tot uw beschikking staat om zich terug te verdienen. Elke extra seconde productietijd zorgt er dus voor dat u de machine sneller terugverdient. Bovendien behaalt u een kortere levertijd naar de klant, waardoor u zich aantrekkelijker in de markt zet.

Wanneer u automatiseert, verdient u het meeste geld tijdens de onbemande uren van de dag. Hier zijn uw kosten immers het laagst, terwijl de productie doorgaat.

Het simpele antwoord op de vraag ‘hoe verdien ik zoveel mogelijk aan mijn machines’ ligt dus voor de hand; ‘automatiseren’. Maar in de praktijk lijkt dat voor de kleine toeleverancier geen reële oplossing. De series zijn klein (vanaf circa 10 stuks) en de productietijden per deel kort (1-10 minuten).

Deze dynamische en arbeidsintensieve manier van produceren lijkt op het eerste oog niet te rijmen met automatisering. En lange tijd was dat ook zo. We hebben vandaag de dag echter een flinke sprong gemaakt ten opzichte van de inflexibele lineaire automatiseringssystemen van het verleden, en er bestaan automatiseringsoplossingen die wél aan deze flexibiliteitsbehoefte voldoen. Deze belichten we verder in het volgende gedeelte.

Automatisering voor de kleine toeleverancier

Welke automatiseringsvormen kunnen een verspaner uitkomst bieden om zijn machines beter te benutten? We belichten er drie: traditionele pallethandling, complex maatwerk en multifunctionele automatisering.

Traditionele pallethandling is een bekende automatiseringsoplossing waarbij een product op een pallet wordt opgespannen en de pallets naar de machine worden verplaatst door een robot. Voor kleine series van compacte delen is dit echter verre van ideaal. Het proces kost veel voorbereidingstijd (opspannen van ruw materiaal op een pallet, alsmede de juiste info in de besturing invoeren), geld (pallets zijn kostbaar) en ruimte (alle pallets moeten opgeslagen worden).

Complex maatwerk wordt veelal toegepast voor de automatisering van een specifieke productfamilie. Daarmee is het zeer waardevol voor producenten met voorspelbare productie, maar minder geschikt voor kleinere verspaners. Deze toeleverancier krijgen van hun klanten geen garantie voor stabiele meerjarige productie, waardoor deze investering niet reëel is. Bovendien is het maatwerk niet inzetbaar voor wisselende series. Immers, als het instellen van de automatisering meer tijd kost dan de looptijd van het product zal immers geen enkele verspaner overwegen om te automatiseren.

Multifunctionele automatisering is flexibel opgebouwd om vanaf dag één een voor een breed aantal producten te worden ingezet. Deze automatiseringsvorm beperkt u niet tot één vorm of materiaal, maar kan flexibel worden ingezet om uiteenlopende producten te bewerken. Dit maakt het bijzonder interessant voor kleinere toeleveranciers, waar het motto ‘u vraagt wij draaien’ volop geldt.

Binnen Cellro’s aanbod van automatiseringssystemen is Xcelerate een duidelijk voorbeeld van multifunctionele automatisering. Het systeem kan nagenoeg alle delen handelen tot maximaal 20kg. De makkelijk configureerbare productieprogramma’s, universele inlays en grippervingers zorgen ervoor dat u snel een breed scala aan verschillende producten kunt bewerken, zelfs binnen één serie. Xcelerate’s compacte formaat en verplaatsbaarheid verhogen de flexibiliteit en inzetbaarheid nog verder.

Wat kunnen kleine verspaners voor resultaten verwachten van automatisering?

Goed, er bestaan tegenwoordig geschikte automatiseringsvormen voor kleine toeleveranciers. Maar loont investeren hierin eigenlijk de moeite? Het antwoord op die vraag heeft alles te maken met het aantal uren dat de automatisering meedraait in uw productie.

Een flexibel multifunctioneel automatiseringssysteem als Xcelerate is gemiddeld genomen al rendabel bij 4 uur inzet per dag. Na twee tot drie jaar heeft u hem terugverdient, en dat terwijl het systeem door zijn hoogwaardige componenten en flexibele configureerbaarheid 15 tot 20 jaar meegaat.

Automatisering heeft op drie manieren een positief effect op uw bedrijfsresultaat. U heeft ten eerste minder mensen nodig dus bespaart op loonkosten. Bovendien gaat u meer produceren per uur, al gauw zo’n 20%. Tot slot kunt u langer door produceren, zodat u uw machines 12, 16 of zelfs 24 uur per dag benut. Bij elkaar opgeteld zorgen deze effecten voor een stevige daling van de kosten en een stijging van de productie en efficiëntie. Hiervan kunt u profiteren in de vorm van een hogere bedrijfswinst en/of door een verlaging van uw marktprijs om een betere concurrentiepositie te veroveren.