Debets logo Cellro

Xcelerate bij Debets Mechanical Support

Debets Mechanical Support is gevestigd in Meerssen en maakt draai- en freesonderdelen voor de medische en meetindrustrie. Daarnaast doen zij ook nog een stuk assemblage en engineering. Het bedrijf is gespecialiseerd in prototypewerk en werkt vooral met seriegroottes van 1 tot 200.

Een jaar geleden was Debets Mechanical Support op zoek naar een automatiseringsoplossing voor hun Hermle-machine. In hun zoektocht hebben zij verschillende bedrijven en producten vergeleken. Uit deze analyse bleek dat Xcelerate van Cellro het meest geschikt was voor hun automatiseringsvraagstuk.

Debets Mechanical Support koos voor Xcelerate vanwege de compactheid en de eenvoudige bediening. Het hoofddoel van Xcelerate is product handling. De producten worden in de freesbank gezet en worden daar 5-assig bewerkt. Tijdens deze bewerking worden diverse gaten en draadgaten gemaakt. Als de stukken zijn bewerkt haalt Xcelerate het product weer uit de machine, zet deze terug en pakt vervolgens weer een nieuw product.

‘Het was nodig om een bepaalde rust te creëren in het bedrijf. Er waren veel terugkomende series. Xcelerate neemt het werk niet uit handen van de vakmensen. Maar zorgt er juist voor dat de vakmensen hun tijd kunnen gebruiken om echt waarde toe te voegen.’

Doordat Xcelerate is voorzien van een vloerscanner, blijft de machine veilig toegankelijk. De ruimte rondom de robot wordt verdeeld in twee zones. Als een operator de eerste zone instapt, wordt de robotsnelheid verminderd naar 5%. Zet de werknemer een stap verder, dan gaat de Xcelerate in ruststand. Zo kan een operator veilig bij de CNC-machine. Zodra de operator klaar is, gaat de machine gewoon verder waar deze gebleven was, door eenvoudig weg weer op start te drukken.

‘Onze verwachtingen zijn wel degelijk uitgekomen. We draaien veel meer spindeluren, zonder dat mensen hier extra aanwezig moeten zijn.’ 

Dankzij Xcelerate en de nieuwe 5-assige machine, is de productiecapaciteit van Debets Mechanical Support in ongeveer drie maanden tijd bijna verdubbeld.