DMF-Dietvorst-logo

Eén Xcelerate voor een draaibank én een freesbank

DMF Dietvorst Machinefabriek, opgericht in 1957, produceert mechanische componenten voor een breed scala aan industrieën, van de hydrauliek en pneumatiek tot de offshore en de pompindustrie. Het bedrijf was op zoek naar één automatiseringsoplossing voor zowel hun draaibank als hun nieuwe freesbank. Danny Dietvorst, eigenaar van het bedrijf, kwam toen uit bij Cellro. Dietvorst maakt nu optimaal gebruik van zijn machines door de verplaatsbaarheid van Xcelerate.

Flexibiliteit en verplaatsbaarheid: de keuze voor Xcelerate

Voor DMF Dietvorst Machinefabriek was het belangrijk dat de robot aangesloten kon worden op zowel de draai- als de freesbank. Op deze manier kan de robot namelijk optimaal worden benut. Danny Dietvorst: “Bij concurrenten merkten we dat de robot óf geschikt was voor het CNC frezen, óf voor het CNC draaien. Het moest echter een mix zijn van de twee. Daar zijn we in geslaagd met Xcelerate!” Die brede inzetbaarheid is mogelijk door de verplaatsbaarheid van Xcelerate. Met een pompwagen kan de robot binnen 15 minuten worden verplaatst. Daarna is het slechts een kwestie van aansluiten op de draai- of freesbank en de volgende set jobs kunnen worden gestart.

Meer efficiëntie en uitdagender werk

Het bedrijf noemt nog een voordeel van Xcelerate: door het geautomatiseerde productieproces is het ook mogelijk geworden om ‘s nachts door te draaien. Bepaalde series kunnen nu (‘s nachts of in het weekend) 40-50 uur onbemand geproduceerd worden. Voorheen moesten hierbij de producten nog handmatig in- en uitgeladen worden. Nu is een uurtje bijloop het enige dat nodig is. Dit brengt meer rust en minder werkdruk. Technische vakmensen kunnen worden ingezet voor taken waarbij hun vaardigheden echt benut worden. Danny Dietvorst noemt het zonde om deze vakmensen simpel productiewerk te laten uitvoeren. Het geautomatiseerde productieproces heeft daarnaast een verhoogd rendement tot gevolg. Voorheen moesten de producten handmatig worden uitgezocht. Hierbij ging er altijd een aandeel verloren. Door Xcelerate is dat verleden tijd. Moeten er een x aantal producten worden geproduceerd? Dan worden er ook daadwerkelijk zoveel geteld.

Grip op de bedrijfsprocessen

Xcelerate is de eerste automatisering van DMF Dietvorst Machinefabriek. Het bedrijf heeft bewust de tijd genomen om de robot goed in te zetten in het productieproces. Danny: “Het heeft ons wel naar een hoger plan gebracht. Je gaat hierdoor goed naar je bedrijfsprocessen kijken.” Door de automatisering is het bedrijf bijvoorbeeld meer gaan digitaliseren. Producten en processen worden nu nauwkeurig vastgelegd. Dit is van essentieel belang voor een optimale werking van de automatisering, zeker als bepaalde werkzaamheden terugkeren. Het bedrijf ziet hierdoor tevens mogelijkheden voor automatisering van andere producten. Danny vindt het leuk om te merken dat werknemers hierin meedenken. “Dan zie je dat je aan het groeien bent.”

Automatiseren met Cellro

Bent u benieuwd hoe automatisering uw bedrijf naar een hoger plan kan tillen? Neem dan een kijkje bij onze producten of neem contact met ons op! Onze experts denken graag met u mee.