Logo-Felder

Xcelerate bij Felder KG

Felder KG ontwikkelt, produceert en verkoopt al meer dan zestig jaar machines en accessoires voor houtbewerking. Wat in 1958 in een werkplaats van het ouderlijke huis begon, is uitgegroeid tot een wereldwijd en toonaangevende bedrijf voor werktuigbouwkunde en technologie in de hout- en composietindustrie. Door middel van innovatie en technologie zorgt het familiebedrijf voortdurend voor nieuwe standaards op het gebied van intelligente oplossingen voor houtbewerking. Met hun merken FELDER, FORMAT-4 en Hammer zijn ze in staat om compromisloos aan de verschillende vereisten van ambacht, bedrijfstak en industrie te voldoen.

Felder KG maakte kennis met Cellro bij een demonstratie van de Cellro-cel bij de firma Steindl, de Oostenrijkse vertegenwoordiging van de firma Makino. “De demonstratie bij de firma Steindl heeft ons overtuigd. De eenvoudige bediening en flexibiliteit om de Xcelerate voor elke willekeurige machine te kunnen gebruiken, waren doorslaggevend.”

Xcelerate wordt op het hoofdkantoor van Felder KG in het Tiroolse Hall in combinatie met een Makino a51nx gebruikt. Met meerdere Makino’s in huis, was deze bewerkingsmachine de optimale oplossing. “We hebben eenvoudige componenten die we heel goed met de robot kunnen beladen. De batchgroottes die we met de robot verwerken, variëren tussen 30 en 300 stuks.”

Een andere reden om de Xcelerate te gebruiken, was het gebrek aan personeel in de regio. Door automatisering hebben we een onbemande nachtdienst kunnen realiseren. De Xcelerate is sinds medio april 2018 operationeel bij Felder KG. Na een tweedaagse training kon de machine in gebruik worden genomen. De inzet van Xcelerate werd na verloop van tijd ook geaccepteerd door het personeel. “De medewerkers hebben de nieuwe cel heel goed aanvaard en zijn nu goed in staat deze te gebruiken”, aldus Markus Mailänder.

De grootste uitdaging voor Felder KG is om de automatisering rendabel te maken ondanks kleine batchgroottes. “Volgens onze berekeningen verwachten we al vanaf volgend jaar een aanzienlijke vermindering van de loonkosten.”

Markus Mailänder van Felder KG ziet de toekomst van automatisering in de komende tien jaar als volgt: “Op dit moment kent heel Europa een hoogconjunctuur. In veel sectoren, vooral in de machinebouw, ontbreekt het aan vakmensen. Hierdoor wordt automatisering nog verder aangezwengeld. De loonkosten stijgen ook extreem. Deze loonstijging is een verdere indicatie dat de automatisering van productiefaciliteiten in de toekomst nog belangrijker wordt. Ik kan niet zeggen of deze trend zich de komende tien jaar zal voortzetten, maar persoonlijk geloof ik dat netwerkvorming van productiegebieden in het Industrie 4.0-tijdperk niet te stoppen is. Uiteraard spelen in deze keten ook de automatiseringscomponenten een belangrijke rol.”