G.A.B. Metaal

Gebruiksvriendelijk en snel produceren met Xcelerate

G.A.B. Metaal is gevestigd in Bergeijk en richt zich op de productie van zowel seriewerk als enkelstuks en prototypes. G.A.B. Metaal is gespecialiseerd in het maken van complexe producten voor onder andere de luchtvaart, de medische industrie en de energie-industrie. In 2011 zijn ze gestart met automatiseren met de insteek om eerst ervaring op te doen. Inmiddels heeft G.A.B. Metaal meerdere bewerkingscentra waarvan er twee bediend worden door Xcelerates.

Keuze voor automatisering

Toen G.A.B. Metaal in 2007 werd opgericht was de insteek direct al om te automatiseren. Al snel besloten de oprichters om een gebruiksvriendelijke automatiseringsoplossing te kiezen. Ze zijn toen uitgekomen bij Cellro. Xcelerate paste het beste bij hun situatie om zowel seriematig als enkele stuks te produceren. Met Xcelerate is de insteltijd van het proces slechts tien minuten, terwijl dit voorheen zo’n anderhalf uur duurde. Dit is een enorme besparing op tijd en dus ook op geld.

Automatiseren met Xcelerate

Om de geschikte keuze te maken, heeft G.A.B. Metaal meerdere robotcellen bekeken. Een belangrijke eis voor G.A.B. was dat de robot een kleine footprint moest hebben. Na verschillende automatiseringsoplossingen bekeken te hebben, is de keuze gevallen op Xcelerate van Cellro. G.A.B. Metaal is nu in staat om werkstukken van roestvast staal, aluminium en titanium tot tien kilogram te beladen. Daarvoor hoeven ze maar een klein stukje vloeroppervlak voor in te leveren. Xcelerate bij G.A.B. Metaal bestaat uit vier lades waaruit de robot producten kan pakken.

Sterk verhoogd rendement

Door de complexe productie van G.A.B. Metaal is het vaak ook vereist om enkelstuks te produceren. Naast het produceren van enkelstuks, produceren ze ook vaak seriematig. De combinatie hiervan zorgt ervoor dat ze de investering van de automatiseringsrobot kunnen terugverdienen. Er moet natuurlijk wel een maximale verspaantijd worden gerealiseerd. Het doel van G.A.B. Metaal is om de machine twintig uur per dag te laten produceren, terwijl alle producten door elkaar draaien. Een vereiste hiervoor is flexibiliteit. Bovendien moet de robot het produceren gemakkelijker maken. Dit hebben ze bereikt met Xcelerate. Een ander voordeel van Xcelerate is dat de robotcel voldoende ruimte vrijhoudt om goed bij de machine te komen.

Effectieve inzet van vakmensen

Het allerbelangrijkste voor G.A.B. Metaal is dat de vakmensen uitdagend werk kunnen doen. Van Poppel, medeoprichter van G.A.B. Metaal vertelt: “Mensen zitten er niet op te wachten seriewerk uit te voeren. We hebben vakmensen in dienst en die willen we blijven uitdagen en mooi werk geven. Naast de efficiëntie die de automatiseringsrobot heeft bij het produceren van seriewerk, heeft het dus ook als voordeel dat onze mensen zich bezig kunnen houden met werkzaamheden waar kennis voor nodig is. Want hoe je het ook automatiseert, verspanen blijft vakwerk”.

Ook interesse in automatisering van uw productieproces?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor de automatisering van uw eigen productieproces? Of wilt u meer weten over automatisering met Xcelerate of één van onze andere beladingsrobots? Neem dan nu contact op met één van onze experts.