Gereedschapsmakerij

Een gerenommeerde gereedschapsmakerij en leverancier van fijnmechanische onderdelen, kritische machinecomponenten en vervangings- en slijtagedelen maakte als één van de eersten gebruik van Xcelerate X35 | R-C2 | 6S van Cellro. Specialist Production Hans Peter legt uit waarom het bedrijf voor deze automatiseringsoplossing heeft gekozen en wat de ervaringen zijn.

Veel met elkaar gemeen

“Feitelijk hebben Cellro en ons bedrijf best veel gemeen”, vertelt Hans Peter. “Waar Cellro zich richt op slimme automatiseringsoplossingen, daar bieden wij oplossingen om het rendement van machines in de verpakkingsindustrie te optimaliseren. Dat kan gaan om het verpakken van voeding, cosmetica, zoetwaren, dranken of medische producten. Flexibiliteit en een snelle levertijd staan hoog in het vaandel en wij richten ons op een langdurige klantrelatie om zo de beste kwaliteit te garanderen. Ook daarin zie ik duidelijk overeenkomsten in onze aanpak en die van Cellro.”

Automatiseringsbehoefte voor kleine productseries

Het bedrijf zocht een oplossing voor het automatiseren van de productie van vervanging- en slijtagedelen die meestal in kleine series gemaakt worden. De seriegrootte varieert van 1 tot 150 stuks, met een productiecyclustijd van tussen de 5 en 20 minuten. “Deze producten kenmerken zich als familiare delen en worden uiteindelijk in enkele tientallen per klant geleverd, specifiek afgestemd op de wensen van de klant. Met de Xcelerate X35 | R-C2 | 6S robotautomatisering van Cellro hebben we flinke stappen voorwaarts gezet.”

Vastleggen van kennis

Om die stappen voorwaarts nader toe te lichten zoomt Hans Peter in op de belangrijkste redenen om te automatiseren. “Dat zijn met name het vastleggen van kennis en flexibel om kunnen gaan met de huidige bezetting van mensen. Om zo nieuwe jonge mensen ook snel op te kunnen leiden in de productie. Deze Xcelerate X35 is niet onze eerste automatisering. Al jarenlang draait er een Xcelerate X10 aan een Mitsubishi draadvonkmachine.”

Uitbreiding met 6S module

Opvallend voor deze klant was de inzetbaarheid van de 6S module voor het automatisch omkeren voor de tweede opspanning. “Deze functionaliteit sprak ons direct aan, maar in eerste instantie wilden we deze module pas op langere termijn toe gaan passen. Direct na installatie van Xcelerate X35 hebben wij echter besloten om het 6S station al direct in te zetten. Het vergde weinig extra programmeertijd om de tweede zijde in de productie te integreren en het leverde direct meer onbemande uren op bij een gehalveerde set-up tijd. Een ander groot voordeel is de logistiek, omdat het product in één keer klaar is en je niet aan het einde van een productierun met half geproduceerde delen zit die opnieuw gepland moeten worden voor een laatste bewerking. Ook garandeert het overnamestation een nauwkeurige geautomatiseerde overname – omdat het product te allen tijde geklemd blijft – en verhoogt het daarmee de kwaliteit van het eindproduct. We maken nu makkelijk kleinere series in één productierun en dat geeft ons veel flexibiliteit.”

Impact op productie- en werkprocessen

Op de vraag of de manier van werken door de inzet van Xcelerate X35 | R-C2 | 6S  anders is geworden, heeft Hans Peter een duidelijk antwoord. “Het heeft impact op ons productieproces (seriegrootte, opspanning, beladen en ontladen) en werkproces (werkvoorbereiding, materiaal, tools, programma’s). Wat automatisering ons al gebracht heeft is de insteek om steeds meer stappen machinaal af te werken, zoals afbramen en verzinken. We zien hierbij dat de kwaliteit constant op hetzelfde niveau blijft, van de eerste bewerking tot en met de laatste stap. Met de integratie van Xcelerate X35 | R-C2 | 6S hebben we er bewust voor gekozen om ook het meten te integreren in het bewerkingsproces in de machine, dit doen we met een Heidenhain meettaster. Daarmee is een eerder handmatige stap uit het proces gehaald en zo kunnen we volledig onbemand beide opspanningen bewerken. Ook voeren we voor elk gereedschap breukcontrole uit. Daarmee kunnen we inschatten hoeveel bewerkingen er per gereedschap gedaan kunnen worden. Stand-tijden van de gereedschappen, meetdata en andere procesdata leggen we vast in het CAM-systeem, zodat de informatie behouden blijft en we steeds meer leren van het proces om zo de productie te optimaliseren. Automatiseren dwingt je daar op een goede manier toe.”

Andere manier van werken

Naast deze veranderingen in het productie- en werkproces zijn er nog meer dingen die volgens Hans Peter nu anders worden gedaan. “Producten die eerst op de andere DMU liepen hebben we makkelijk en snel over kunnen zetten naar de nieuwe geautomatiseerde machine. Waarbij we duidelijk profijt gehad hebben van onze eerder opgebouwde kennis. Wat we nu met automatisering anders doen dan eerder is het opstarten van meerdere orders tegelijk. Deze testen we overdag om ze daarna ’s nachts onbemand te kunnen laten draaien. De machine met automatisering van Cellro maakt nu al zeker twee keer zoveel uren als dezelfde niet geautomatiseerde machine. Hoewel de producten nu langer op de machine staan, door de automatische controlestappen, is de totale capaciteit en flexibiliteit veel hoger dan zonder automatisering. Uiteindelijk neemt hierdoor de totale doorlooptijd per product af. Kleine series geautomatiseerd maken is voor ons fijn, als er dan iets fout gaat is het snel gecorrigeerd en hebben we weinig faalkosten.”

Functioneel, eenvoudig en flexibel

Xcelerate X35 | R-C2 | 6S  sprak Hans Peter en zijn collega’s vanwege de functionaliteiten, eenvoud en flexibiliteit direct aan. “Wij waren al bekend met Cellro vanuit ons netwerk en hadden goede ervaringen vanuit een eerdere investering in automatisering. We hebben voor de automatisering van de DMU verschillende oplossingen bekeken, maar Cellro was de enige in de markt die deze oplossing inclusief de 6S module kon bieden zonder dat we ons bestaande spansysteem hoefden aan te passen. Dat was voor ons een doorslaggevende reden om op een geslaagde manier onze producten binnen het bedrijf te produceren. Naast de eis om ons bestaande nulpunt-spansystem te behouden was er de wens om naast product- ook pallethandling – vaak langlopend werk – te automatiseren. Cellro was bereid om dat mee te nemen. Het uitzoekwerk dat hiervoor moest gebeuren, zowel met het software- als het mechanisch team, is erg goed verlopen. Zij hebben een voorstel uitgewerkt en het resultaat is er.”

Breed inzetbaar

Ook met de inzetbaarheid van Xcelerate X35 | R-C2 | 6S zit het naar de mening van Hans Peter wel snor. Hij noemt in dat kader de flexibiliteit (producten en pallets klaarzetten / voorbereiding van onbemande productie) en de manier van plannen (vooruitwerken). “Xcelerate X35 | R-C2 | 6S hebben we snel onder de knie gekregen. Het is een flexibel systeem en makkelijk te begrijpen. De stappen die ingevuld moeten worden op de HMI zijn logisch opgebouwd. Bij installatie hebben we één dag training gekregen met onze mensen en nog een supportmoment van Cellro met collega’s op locatie voor onze laatste vragen. Als we storing hebben kunnen we die meestal zelf verhelpen en anders zijn de collega’s van Cellro snel bereikbaar en loggen zij op afstand in. Dit zijn we wel gewend van Cellro, met ons vorige systeem werkt het net zo soepel. Voor ons is het belangrijk om kennis te delen, daarom is de volgende stap om andere collega’s ook weer op te leiden en wegwijs te maken. Niet alleen met de automatisering, maar ook met de machine en vooral het proces er omheen.”

Uitdagingen bij ingebruikname

Bij de ingebruikname van Xcelerate X35 | R-C2 | 6S lagen er op het gebied van productieplanning, procesoptimalisatiestappen en infrastructuur wel een aantal uitdagingen binnen het bedrijf. “Maar dat is logisch”, aldus Hans Peter. “Een punt waar we met de ingebruikname van de automatisering bijvoorbeeld achter kwamen is hoe belangrijk het reinigen is in het proces. Zowel voor de Gressel-kop op de robot als voor de klemmen. Die lopen we dagelijks na. We gebruiken de robot afblaasfuncties en we hebben extra afblaasstappen toegevoegd in het bewerkingsprogramma in de CNC-machine.”

Blij met de toegevoegde waarde van Cellro!

Tot slot willen we natuurlijk graag weten hoe Hans Peter de samenwerking met Cellro ervaart. “Over de verkoop, installatie, contact met de klant, ontzorging en het resultaat, ben ik uiterst tevreden. Dat geldt ook voor support bij opstart van de productie en bij servicevragen die gaandeweg ontstaan. Bij Cellro verdiepen zij zich echt goed in de klant. Net als ons bedrijf merken we aan Cellro dat ook zij een lange termijn relatie belangrijk vinden. Wij bestaan sinds 1962 en een betrouwbare en stabiele partij als Cellro is voor ons belangrijk om de volgende stap in automatisering te maken. Alle machines die we kopen zijn voorbereid op automatisering dus we kunnen nog flink groeien in onze onbemande capaciteit in de toekomst.”