JeWe Inexor automatiseert met Xcelerate

JeWe Inexor is al 55 jaar een familiebedrijf en toeleverancier voor diverse industrieën van allemaal verspanende delen. JeWe Inexor heeft twaalf DN Solutions-machines staan, wat zorgt voor het complete plaatje om een product klaar van de machine te krijgen. Het komt vaak voor dat kundige medewerkers die eigenlijk de machines kunnen instellen, alleen maar bezig zijn met het in- en uitladen van werkstukken. Dit werk kan een automatiseringsrobot vervangen zodat de kundige mensen meer gebruik kunnen maken van hun kennis terwijl de robot het routinewerk doet.

JeWe Inexor heeft verschillende robotcellen bekeken bij het maken van de geschikte keuze. Dennis Houkes van JeWe Inexor geeft aan: “Cellro was een van de weinige, dan niet de enige, die heel specifiek aanpassingen kan toepassen. Andere bedrijven geven aan dat in een robotcel geen variatie kan ontstaan. Maar bij Cellro kun je andere grippers en bekjes kiezen, de lades kunnen anders ingedeeld worden en nog zoveel meer. Dat is precies wat wij nodig hebben.” De variaties die Xcelerate van Cellro aanbiedt heeft ervoor gezorgd dat JeWe Inexor voor deze robot heeft gekozen.

Dennis Houkes vertelt ook: “Als je aan een robot denkt, denk je toch vaak aan massaproductie, terwijl wij specifieke groepjes van soms maar 10 of 20 stuks maar soms ook 100 stuks bewerken. Na lang twijfelen ben ik het gesprek aangegaan met Cellro en daar hebben we onze productrange bekeken. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat wij 60-70% daarvan door middel van robotbelading in de machine konden krijgen. Dan wordt het interessant, dan ga je er over nadenken en neem je het mee in je budgetplanning.”

Door diversiteit alle producten verwerken

Xcelerate is standaard geschikt voor vele productieprocessen zoals draaien, frezen, slijpen en meten. Ook om kleine hoeveelheden aan werkstukken te verwerken is Xcelerate geschikt. De productie kan lang en onbemand doorgaan. Het gemak van het werken met en het programmeren van de robot is voor JeWe Inexor een groot voordeel. Ze gebruiken Xcelerate om producten in en uit te laden. Dennis Houkes vertelt: “Wij hebben voor deze robot gekozen omdat hij heel divers is qua mogelijkheden zoals kracht, opspanning en lengte. Wij kunnen dankzij deze diversiteit alle producten met onze robot verwerken.”

Het doel van JeWe Inexor is dat één medewerker het overzicht heeft over twee of drie machines. Door de robotcel hiervoor te plaatsen kan één medewerker aan de machine werken terwijl hij alleen de controle hoeft uit te voeren op de robotcel. JeWe Inexor laat de medewerkers cursussen volgen om de machine en de automatiseringsrobot goed te kunnen beheersen. Martijn Vink van JeWe Inexor heeft deze cursus doorlopen. Hij geeft aan: ‘’Het is een vrije eenvoudige machine voor mij om te bedienen. Alles staat in de schermpjes duidelijk aangegeven, het stelt eigenlijk niet heel veel voor, je kunt op het scherm alles ingeven en dat gaat dan automatisch. De robot weet dan zelf waar hij zit en waar hij in de machine het product moet pakken.’’

Xcelerate heeft voor een enorme procesverandering voor JeWe Inexor gezorgd. Ze kunnen produceren zonder hem niet meer voorstellen en hebben hem ook een naam gegeven. “We hebben onze machine Lex genoemd. Dat is een oud-collega van ons die is in januari helaas overleden is aan de gevolgen van ALS. Als symbool naar hem toe hebben we hem Lex genoemd.”