KMWE, gevestigd in de Brainport in Eindhoven, is een grote verspaner die onderdelen maakt voor onder andere de vliegtuig-, semicon- en medische industrie. KMWE werkt met de moeilijk te verspanen staal en RVS soorten. De productie bestaat uit een grote diversiteit aan producten. Veelal in kleine series van 10 à 40 stuks, maar ook in grotere batches van 100 stuks. Om hier flexibel mee om te gaan is CNC-automatisering noodzakelijk.

 

 

8 robotcellen van Cellro, tot wel 400 kg

De samenwerking tussen KMWE en Cellro begon in 2010. De eerste CNC-automatisering maakte pallet-, product- en gereedschap wissel mogelijk. Inmiddels zijn er 8 robotcellen van Cellro geïmplementeerd waarvan de laatste tot 400 kg naar de machines kan brengen. Twan Verspaandonk, production support manager bij KMWE licht toe: “Wij kunnen en willen niet stilstaan. We moeten constant blijven veranderen en verbeteren om onze klanten bij te houden. Cellro is een belangrijke partner voor KMWE omdat ze bereid zijn met ons mee te groeien.”

 

 

Zo wordt continue productie mogelijk

KMWE streeft naar continue productie en werkt met dag- en avonddiensten. Twan legt uit: “In de dagdienst hebben we één operator op één cel die producten afstelt en initiële controles uitvoert. Tijdens de avondshift proberen we de machines onbemand continu te laten draaien. We werken dan met minder personeel en wordt er voornamelijk controlewerk uitgevoerd. Indien nodig wordt de cel opnieuw beladen.”

Automatisering is hiervoor van cruciaal belang. Vooral omdat vakmensen steeds schaarser worden. Twan legt uit: “We hebben één robot in het midden die twee CNC-machines bedient. Zonder automatisering zou de mix van het opstarten van producten en het naderhand meten te veel worden voor de medewerkers.”

 

Voorbereiden terwijl de CNC-machine draait

Lars van Kroonenburg, allround machine operator frezen, werkt al 5 jaar op de geautomatiseerde CNC-afdeling van KMWE. Hij herinnert zich nog de tijd zonder robotcellen: “Ik begon zonder automatisering, waarbij ik handmatig pallets in en uit de machines moest halen. Nu doet de robot dat voor mij, en kunnen we meerdere producten tegelijkertijd produceren in één productierun. Het grootste voordeel van CNC-automatisering is dat we kunnen werken terwijl de machine draait. In deze tijd kunnen we producten opspannen en gereedschap aanpassen terwijl de machine draait.”

 

12 verschillende producten op één robotcel

Twan voegt toe: “Automatisering zorgt ervoor dat we het overzicht behouden. We kunnen zowel de benodigde gereedschappen als ruw materiaal en afgewerkte producten overzien. Eén medewerker kan nu tot wel 6 producten op één machine beheren. Dat betekent dat we 12 producten op één cel kunnen verwerken. Dit levert KMWE niet alleen meer spindeluren op, maar biedt ook nieuwe kansen doordat we grotere klanten aan kunnen trekken.”

 

Over 15 jaar staan Cellro’s robotcellen er nog

De robotcellen van Cellro gaan jarenlang mee. Twan: “Ik verwacht dat de komende 15 jaar de cellen van Cellro er nog steeds zullen staan. Wel gaan we meer gebruik maken van Autonome Mobiele Robots (AMR’s) om de cellen en onze productie beter te kunnen voorzien van bijvoorbeeld snijmaterialen en ruwe materialen. Zodat we op dezelfde vierkante meters meer kunnen produceren en onze vakmensen zich meer kunnen concentreren op techniek en kwaliteit. Cellro heeft ons altijd gesteund in onze visie en plannen die we hebben en is voor ons een belangrijke partner geworden om in de toekomst ook samen verder te gaan met automatisering en robotisering.”