Cellro Elevate E110 Mazak Variaxis i800 Mazak VCP400
Kracht logo

KRACHT GmbH is een familiebedrijf dat wereldwijd actief is. Kerncompetenties liggen in de ontwikkeling, fabricage en verkoop van hoogwaardige technologieën op het gebied van pompen, vloeistofmeting, kleppen, hydraulische aandrijvingen en systeemoplossingen op maat. “Om te kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en specifieke wensen van onze klanten en om te kunnen blijven groeien, hebben wij ons machinepark gedeeltelijk geautomatiseerd. De Elevate van Cellro biedt ons de extra mogelijkheden waarnaar we op zoek waren”, zegt hoofd CNC-draai-/bewerkingscentra Jürgen Kaun.

Breed en diep productassortiment

KRACHT GmbH heeft een breed en diep productportfolio en biedt naast standaardproducten ook speciale oplossingen – van ontwerp, ontwikkeling en bouw tot verkoop. Jürgen Kaun: “Onze producten hebben een hoge kwaliteitsstandaard. Zij worden bijvoorbeeld geïnstalleerd in motoren, windturbines, scheepsmotoren, doseer- en mengmachines, zoals polyurethaanschuimmachines en testbanken. Ons assortiment wordt verder aangevuld met kleppen en hydraulische componenten die zowel in mobiele als stationaire apparatuur worden gebruikt. Dit zijn allemaal toepassingen waarbij onze producten aan hoge belastingen worden blootgesteld. Een hoge mate van slijtvastheid en bedrijfszekerheid zijn hier van enorm belang. Om dergelijke hoogwaardige producten te kunnen vervaardigen en ruimte te creëren voor productoptimalisatie en productinnovatie, is intelligente automatisering essentieel”.

Een goed doordacht managementbesluit

De belangrijkste reden voor KRACHT GmbH om de productie te automatiseren was de vaststelling van managing partner Heiko Zahn dat de vroegere productie te omslachtig en te arbeidsintensief was. “We werkten veel met CNC-machines die herhaaldelijk onafhankelijk van elkaar moesten worden opgespannen, afgesteld, geladen en ontladen. Dat betekende veel handenarbeid. Op initiatief van onze directeur zijn we begonnen met het automatiseren van de hele zaak. We legden onze wensen en ideeën voor aan Mazak. Vervolgens namen zij contact op met leveranciers, waaronder Cellro en AMF klemsystemen. Samen hebben we een systeem ontwikkeld dat werkstukken volautomatisch verwerkt,” zegt Jürgen Kaun.”

AMF klemsysteem

Elevate heeft grote veranderingen teweeggebracht

Ingo Bresk is medeverantwoordelijk voor de CNC-machines bij KRACHT GmbH. Hij legt uit hoe Cellro’s Elevate het productieproces fundamenteel heeft veranderd, versneld en verbeterd. “We starten een nieuwe productieserie, bepalen welk recept we daarvoor nodig hebben en laden de Elevate dienovereenkomstig met de ruwe onderdelen. Indien nodig, moet een AMF-armatuur worden vervangen. Dit bespaart veel tijd, vooral met de complexe producten die we maken.

Dan, als alles klaar is, beginnen we met de productie. Wanneer de robot de lege plaat oppakt, controleert het meetsysteem van de grijper eerst of de juiste lege plaat is geplaatst. Vervolgens houdt de robot de blanco in een meetstation en meet de andere kant in een kamer die in diepte kan variëren. Dit zorgt ervoor dat de juiste blanco in het AMF klemsysteem wordt geplaatst. Dit is bijzonder belangrijk omdat de Elevate is uitgerust met productinlays waarin elk type gietstuk kan worden geplaatst. Dit maakt de Elevate bijzonder gebruiksvriendelijk voor de operator en intuïtief in gebruik.

Dit is ook te danken aan het feit dat het AMF klemsysteem is uitgerust met een dubbele inbrengcontrole. Een OP20 is ook vereist voor 20 % van de onderdelen. Deze tweede armatuur bestaat uit vier M12 draadgaten. Om de dure Variaxis hiervoor niet te hoeven gebruiken, werd een VCP400 aan de cel toegevoegd. Wanneer het eerste product is bewerkt, plaatst de robot het onderdeel in de SPC-lade (inspectielade). Het is aan de gebruiker om te beslissen of hij de inspectie afwacht of de productie onmiddellijk voortzet. Zelfs met andere periodieke metingen die op de Human-Machine Interface (HMI) / operator interface kunnen worden ingesteld, is deze beslissing aan de gebruiker.”

Cellro Elevate robot neemt weinig vloeroppervlak in beslag

Veel opslagcapaciteit

KRACHT GmbH is ook zeer enthousiast over andere aspecten van de Elevate van Cellro. Ingo Bresk: “We hebben besloten om de Elevate in te richten met een capaciteit voor 144 onderdelen, zodat we het systeem ook in het weekend automatisch kunnen laten draaien. Dit is iets wat in het verleden niet mogelijk was. Het voordeel is dat de Elevate, en dus ook de werkstukopslag, niet veel vloeroppervlak in beslag neemt. Het bouwt zich verticaal op en niet naar achteren. Het feit dat de productie onbemand is, is natuurlijk een groot voordeel voor ons bedrijf. In het verleden moesten wij de onderdelen met de hand produceren op twee verschillende machines. Vandaag hoeven we alleen de Elevate te vullen.”

Overschakeling op 24/7-productie

Jürgen Kaun en Ingo Bresk kijken tevreden terug op de invoering van de automatisering in hun bedrijf. De twee CNC-productiespecialisten zijn bijzonder enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid. “Het programmeren van de software is duidelijk en eenvoudig. We kunnen het gebruiken om onze productie 24/7 te plannen, zodat het systeem ook ’s nachts draait. En zolang we een armatuur niet hoeven te veranderen, kunnen we een verscheidenheid aan producten op die armatuur produceren. Verschillende ontwerpen, zelfs voor dezelfde blanco, zijn geen probleem. We kunnen verschillende productseries maken. Als een serie is afgelopen, wordt de volgende automatisch gestart. Dit geeft ons een hoge mate van flexibiliteit.”

Cellro denkt in oplossingen

Beide CNC-specialisten zijn enthousiast over de samenwerking met Cellro en zijn zeer tevreden over het resultaat, dat door intelligente automatisering tot stand is gekomen: “Wij waren bij dit voorbeeld met in totaal vier partijen op onze locatie betrokken. De samenwerking tussen hen allen was uitstekend. Bij verzoeken om wijzigingen, zowel van Mazak als van KRACHT, gingen ze meteen na of wat we wilden ook haalbaar was. Als dat zo was, werden de veranderingen onmiddellijk aangebracht. Eerlijk gezegd dachten wij niet dat het mogelijk was om ruwe gietstukken automatisch te bewerken en op te spannen. Maar Cellro wist ons te overtuigen met feiten en met de prestaties van de Elevate. Voor ons heeft dit de basis gelegd om met Cellro verder te werken aan de automatisering van onze productie.”