MCM Liessel logo

Het automatiseren van een sterk herhalende productiecyclus 24/7 is relatief ongecompliceerd. Maar als er sprake is van veel verschillende producten en een onvoorspelbare behoefte, is automatisering een grote uitdaging. Dit was ook het geval bij het Nederlandse verspanend bedrijf MCM.

Het volgende hoofdstuk in een 100-jarige geschiedenis

MCM heeft een lange historie in de verspanende industrie, die teruggaat tot 1909. Het familiebedrijf wordt geleid door Pim van de Mortel, de achterkleinzoon van de oprichter.

De afgelopen vijf jaar heeft MCM een stevige groei doorgemaakt. Niet vanwege een revolutionair nieuw product – het bedrijf blijft trouw aan zijn roots en blijft zich op de productie van metalen halffabricaten richten. Nee, de groei van MCM werd teweeggebracht door een slimme investering in automatisering. Hierdoor kon het bedrijf zijn klanten meer flexibiliteit bieden met grote nauwkeurigheid en een snellere output. Dit leidde tot snelle groei.

MCM had voorheen twee Cellro Round-systemen in gebruik en had de volledige 24/7-capaciteit van beide systemen bereikt. Om verder te kunnen groeien besloot het te investeren in een derde, volledig geautomatiseerd productieplatform. Ditmaal koos MCM voor een krachtige combinatie van een Cellro Ultimate en een Matsuura MX850 5-assige machine, gezamenlijk bekend als de Dominator.

Geoptimaliseerd voor ‘just-in-time’ levering

De klanten van MCM vragen gewoonlijk om productie in lage volumes. Zowel de klanten als MCM zelf streven ernaar de voorraad afgewerkte producten zo klein mogelijk te houden om de kosten te minimaliseren. Daarnaast wil MCM 24 uur per dag blijven draaien. Dat vraagt om een geavanceerde automatiseringsoplossing die geschikt is voor verschillende producten, zonder dat tussendoor handmatige input nodig is. De Dominator voldoet aan al deze eisen.

De geautomatiseerde verspaningsoplossing zal worden gebruikt om producten aan te voeren en weg te nemen. De Cellro Ultimate-robot plaatst automatisch elk werkstuk op een pallet, waarna het binnen de MX850 wordt vastgeklemd voor verspaning. Het systeem kan series van verschillende producten combineren in één programma, waardoor het een uiterst efficiënte, 24/7 werkende roductieoplossing vormt.

Tijdens de ontwikkeling van de Dominator-oplossing hebben Cellro en Matsuura de handen ineengeslagen voor een intense samenwerking. De bedrijven gaven elkaar volledige toegang tot hun software, waardoor een efficiënt geïntegreerde softwarekoppeling ontstond. De machine en het automatiseringssysteem werken naadloos samen, waardoor MCM vanaf de allereerste dag de voordelen kon benutten.

Volledig modulair

Hoewel de Ultimate van Cellro en de MX850 van Matsuura zijn geoptimaliseerd in een gestandaardiseerde oplossing, blijft de Ultimate volledig modulair. Dit biedt een opmerkelijke flexibiliteit voor de toekomst en maakt de Ultimate veel langer bruikbaar en waardevol. Zo kunnen modules worden toegevoegd of gewijzigd om functies of opslagcapaciteit uit te breiden. Het is zelfs mogelijk een tweede machine aan het andere uiteinde van het Ultimate-systeem te koppelen. Terwijl latere aanpassingen zoals deze vroeger op z'n minst lastig waren, is het met de modulaire hardware en software van Ultimate nu mogelijk het systeem voortdurend aan nieuwe behoeften en omstandigheden aan te passen.

MCM gebruikt de Ultimate in haar productievestiging in Liessel. Het nieuwe systeem stelt het bedrijf in staat de opdrachten van zijn klanten efficiënter te verwerken en zodoende rendabeler te maken.

Maar MCM blijft naar de toekomst kijken. Het nieuwe doel is om de Ultimate-automatiseringsoplossing verder te integreren in het ERP-systeem van het bedrijf om de efficiency verderop in de productieketen te vergroten. Cellro en MCM bundelen momenteel hun krachten om deze aangepaste ERP-integratie te creëren.