Promatrix-logo

Intelligente automatiseringsoplossingen van Cellro maken automatiseren een succes

Promatrix, gevestigd in Zegveld, is een specialist op het gebied van aluminium matrijzenbouw en het spuitgieten van kleine tot zeer grote kunststof producten. Ze maken naast prototypes voor de auto-industrie ook matrijzen voor de productie van spuitgietproducten voor verschillende branches. Ter ondersteuning van hun medewerkers is een aantal machines uitgerust met beladingsrobots van Cellro.

De behoefte

Promatrix had zo’n vijftien jaar geleden een proces opgezet om zoveel mogelijk matrijzen op jaarbasis te kunnen produceren. Omdat men er moeite mee had om te voldoen aan het aantal aanvragen en de levertijden, is er een behoefte aan automatisering ontstaan. Door die automatiseringsbehoefte zijn ze bij Promatrix op zoek gegaan naar verschillende leveranciers, waarna ze bij Cellro zijn uitgekomen. De autonomie en de intelligentie waar de automatiseringsoplossingen van Cellro over beschikken gaf de doorslag.

De producten

Promatix is gestart met de Round Cell, gekoppeld aan twee freesbanken. De Round Cell verwisselt gereedschappen, werkstukken en spanmiddelen. Het automatiseren beviel Promatix zo goed dat ze meer wensen en eisen kregen. Een aantal jaar geleden hebben ze daarom ook Xcelerate toegevoegd aan hun automatiseringsoplossingen. Xcelerate wisselt werkstukken en spanmiddelen, maar ook ruw materiaal. Het ruwe materiaal wordt automatisch uit de lade gepakt, op het schroefstation in de klem gezet en dan in de machine beladen. Vervolgens wordt het bewerkt, uit de machine en de klem gehaald en weer teruggelegd in de lade.

Het gevolg van automatiseren

De automatisering heeft ervoor gezorgd dat professionals in de verspaning, nu volledig hun freeskennis kunnen inzetten. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat moeilijke details goed worden gefreesd. Het wat simpelere standaard werk kan nu automatisch worden uitgevoerd. Hierdoor blijft het werk interessant voor de werknemers en zijn de doorlooptijden een stuk korter.

Samenwerking met Cellro

De samenwerking tussen Promatrix en Cellro is vanaf het begin intensief geweest. Martijn Boukens van Promatrix vertelt: “Cellro is de juiste partner voor bedrijven die nog niet helemaal de kennis hebben van automatiseren. Bedrijven worden echt heel goed ondersteund om de automatisering tot een succes te maken.”

Tips voor automatiseren van Promatrix

Martijn Boukens van Promatrix vertelt: “De uitdaging van het automatiseren is de standaardisatie die nodig is om elk item binnen de automatisering voor elk deel hetzelfde te houden. Voordat je zover bent, moet je er heel goed over nagedacht hebben. Zo kun je elk item dat behoort tot enkelstuksproductie in een seriematige omgeving bewerken. Als je die standaardisatie in de voorbereiding niet goed hebt uitgevoerd, is het niet mee te nemen in de automatisering.”

Automatiseren met Cellro

Bent u benieuwd hoe u succesvol kunt automatiseren binnen uw bedrijf? Neem dan eens een kijkje bij onze producten, in onze kennisbank of neem contact met ons op! Wij adviseren graag wat de beste mogelijkheid is binnen uw bedrijf.