5 vragen aan: Arnoud de Kuijper over CNC-automatisering trends in 2024

Het jaar 2024 gaat een boeiend nieuw hoofdstuk voor de verspanende industrie zijn. Arnoud de Kuiper, CEO van Cellro, deelt zijn visie over hoe automatisering en digitalisering de toekomst van de verspanende industrie vorm zullen geven.

Arnoud, welke belangrijke trends zie je voor 2024?

“Het jaar 2024 staat in het teken van het omgaan met de wisselende vraag van klanten. De markt is lang gericht geweest op continue groei, maar nu zien we een verschuiving naar perioden van wisselende werkdruk. Soms is er minder werk, en dan weer een piek waarin snel moet worden geleverd. Dit vraagt om een dynamische benadering van productiviteit.”

Arnoud ziet nog een andere ontwikkeling: “Een andere belangrijke verandering is de beschikbaarheid en inzetbaarheid van personeel. We zien dat mensen tegenwoordig vaker de voorkeur geven aan een kortere werkweek. Dit betekent dat de balans tussen de inzet van personeel, machines en automatisering steeds belangrijker wordt. Het vermogen om snel en efficiënt te reageren op veranderende marktvragen, gecombineerd met een slimme inzet van menselijke en technologische middelen, wordt cruciaal.”

“De dagen waarin operators met een teach pendant hun robot moesten programmeren liggen gelukkig ver achter ons.”

 

Hoe reageren verspanende bedrijven op deze trends?

“Verspanende bedrijven hebben vaak een lange geschiedenis van vertrouwen en kwaliteit met hun klanten. Het opbouwen van nieuwe relaties naast deze bestaande relaties is een uitdaging. Elk bedrijf heeft zijn voorkeur qua type werk, of het nu gaat om enkelstuks met veel nabewerking, high-mix, low-volume of serieproductie.”

Arnoud benadrukt het belang van duidelijke keuzes in machinepark en automatisering: “Een strategische keuze in zowel je machinepark als de bijbehorende automatisering is essentieel. Het helpt niet alleen bij het aantrekken van het soort werk waar je als bedrijf naar op zoek bent, maar het stuurt ook een helder signaal naar je klanten over je productiecapaciteiten.”

Als voorbeeld haalt Arnoud het Schiedamse bedrijf Boers & Co aan. “Kijk naar Boers & Co, een van onze klanten. Hun keuze om te investeren in onze Xcelerate X35 heeft niet alleen hun productie-efficiëntie verhoogd, maar het heeft ook hun vermogen versterkt om divers werk aan te nemen en kwaliteit te garanderen. Dit soort aanpassingen zijn cruciaal voor het opbouwen van nieuwe klantrelaties en het handhaven van vakmanschap in het productieproces.”

Hoe kijk je terug op de innovaties van de afgelopen jaren?

“Flexibiliteit vergroten in CNC-productie is essentieel. De afgelopen jaren hebben we daarom ons gestandaardiseerde CNC-automatisering portfolio verder uitgebreid om onbemande productie van meerdere kleine product series nog beter mogelijk te maken. Hiervoor hebben we onder andere geavanceerde grijpertechnologieën, zoals als R-C2 van de Zwitserse firma Gressel, toegevoegd.”.

Er was nog een andere belangrijke ontwikkeling: “Een ander focuspunt was het zo makkelijk mogelijk maken voor operators om met robot automatisering te werken. De dagen waarin operators met een teach pendant hun robot moesten programmeren liggen gelukkig ver achter ons. Vandaag de dag helpen gebruiksvriendelijke user interfaces operators om snel nieuwe productie jobs in te plannen en producten aan te maken.”

 

Cellro future automated CNC-shopfloor

Wat is de langetermijnvisie van Cellro in deze veranderende markt?

“In Cellro’s toekomstvisie ligt de nadruk op het realiseren van een efficiënter CNC-productieproces door middel van ons digitale ecosysteem en manufacturing intelligence platform. Door digitalisering creëren we een naadloos geïntegreerd en geautomatiseerd CNC-productie systeem dat real-time inzichten en data-analyse biedt. Dit maakt betere besluitvorming en het efficiënter uitvoeren van CNC-shopfloor taken mogelijk.”

Arnoud de Kuiper legt uit: “Bij veel verspanende pauzeert het werkproces tijdelijk bij het aanleveren van materialen, gereedschappen en spanmiddelen aan machines. Door het digitaliseren van essentiële processen zoals werkvoorbereiding, gereedschapsmanagement, job planning en meetsystemen, zetten verspanende bedrijven een belangrijke stap naar meer georganiseerde en continue productie.”

Hij voegt toe: “We zien ook een toenemende interesse in de automatisering van logistieke processen. De integratie hiervan binnen ons platform, zoals de automatisering van de aan- en afvoer van ruwmateriaal en gereedschappen door AGV’s (Automated Guided Vehicles), zal de efficiëntie en flexibiliteit van het productieproces verder verbeteren.”

“Ook de modulariteit van ons product portfolio staat hoog op de agenda. Cellro wil flexibele automatisering oplossingen bieden die meegroeien met de behoeften van onze klanten. We willen partnerships aangaan voor de lange termijn.”.

Als voorbeeld noemt Arnoud de case van KMWE. “Onze samenwerking met KMWE, een vooraanstaand bedrijf in productie en assemblage van precisiecomponenten duurt al meer dan 10 jaar. In onze samenwerking gaat het niet alleen om technologie leveren, maar ook om het creëren van een waardevolle samenwerking waarbij we samen hun productieprocessen kunnen optimaliseren.” legt hij uit.

“Klanten die automatisering strategisch inzetten, ondergaan vaak een transformatie. Ze kunnen niet meer zonder. Want wie wil er nu niet van 6 naar 18 dagelijkse spiluren per CNC-machine?”

 

Als afsluiting, welk advies geef je mee aan verspanende bedrijven die overwegen om dit jaar te investeren in CNC-automatisering?

“Bij het overwegen van CNC-automatisering raad ik verspaners aan goed na te denken. Welk werk past het beste bij hun bedrijf en de vaardigheden van hun operators? Het automatiseren van alle handmatige processen op een CNC-machine is niet altijd kosteneffectief. Denk aan de 80-20 regel: wat als u 80% van het meest voorkomende werk automatiseert? Zo’n benadering kan de investering halveren.”.

“Klanten die automatisering strategisch inzetten, ondergaan vaak een transformatie. Ze kunnen niet meer zonder. Dit omdenken leidt bijna automatisch tot meer succes. Want wie wil er nu niet van 6 naar 18 dagelijkse spiluren per CNC-machine?”

Arnoud sluit af met: “Elk bedrijf is uniek en er is geen standaardweg naar succes. Maar samenwerken met verschillende partijen en samen een routekaart uitstippelen, blijkt vaak succesvol. Cellro gaat verder dan enkel automatiseringstechnologie leveren. We verkennen samen met klanten wat nodig is, of het nu om automatisering, digitalisering of logistieke optimalisatie gaat. Wij staan klaar om de mogelijkheden te bespreken, ervaringen te delen en samen een oplossing op maat te creëren.”