Freesmachine geautomatiseerd
Proces

CNC-freesbanken automatiseren

Een eerste vorm van automatisering van CNC-freesbanken is automatisering door pallets. We vergelijken deze vorm van automatisering met een alternatief: producthandling door robotautomatisering.

 

Pallethandling

Door meerdere pallets met ruwmateriaal voor te bereiden is een korte tijd onbemand produceren mogelijk. Ook palletautomatisering heeft beperkingen.

  • Het handmatig opspannen van producten kost de operator veel tijd.
  • Bij producten die aan zes zijdes een bewerking nodig hebben moet de operator het product opnieuw opspannen.
  • Wilt u langer onbemand produceren met pallets? Dan zijn meer kostbare spanmiddelen en opslagcapaciteit nodig.

 

Producthandling voor CNC-freesbanken

Door robotautomatisering zijn meerdere manuele bewerkingsprocessen bij CNC-freesbanken te automatiseren:

Freesmachine geautomatiseerd

  • Invoer van ruwmateriaal door middel van pallethandling en/of producthandling
  • Opspannen van ruwmateriaal
  • Wisselen van grippers, klemmen en gereedschappen
  • Omdraaien en opspannen van product voor een volgende bewerking
  • Uitvoer en opslag van gereed product

In de praktijk ziet Cellro dat ruwdelen tot ongeveer 30kg ook via producthandling te automatiseren zijn. Dit is onder andere afhankelijk van de geometrie en toegepaste gripper techniek. Bij producten die geschikt zijn voor producthandling heeft dit een aantal voordelen ten opzichte van pallethandling.

Aanzienlijke tijdbesparing

Bij frezen gaat het vaak om een meervoudige bewerking. Dat betekent dat het product één of meerdere keren omgedraaid dient te worden.

Het steeds weer opnieuw handmatig opspannen voor OP20 is arbeidsintensief voor operators. Met een omdraai station of R-C2 | 6S is het mogelijk producten volledig geautomatiseerd aan zes kanten te bewerken.

Hoge nauwkeurigheid

De robotgrijper kan ruwdelen afleggen en opnieuw oppakken vanaf een centreerstation. De afhankelijkheid van de positie op de lade wordt hierdoor geëlimineerd. Alle ruwdelen worden vanaf dezelfde positie opgepakt. Dit komt de procesnauwkeurigheid ten goede.

Een andere optie is R-C2 | 6S. Hiermee wordt ruwmateriaal door een R-C2 kop met de juiste palletklem vastgeklemd. In het 6S overnamestation pakt een tweede R-C2 kop het product over voor de OP20 bewerking. De nauwkeurigheid blijft gewaarborgd doordat het product nooit wordt losgelaten.

Pallet- én producthandling

Als u producthandling met pallethandling combineert in één robotcel dan biedt dit hybride robotsysteem optimale flexibiliteit. Hierdoor kunt u verschillende productie jobs aanmaken. Het ene product gaat via producthandling de machine in gaat en de andere door pallethandling.