Grob machine en Smartcell - 1988x475px

Automatiseren van een Grob

Grob is een Duits bedrijf dat diverse productiesystemen en werktuigmachines produceert, waaronder 5-assige freesmachines. Cellro automatiseert deze freesbanken, bijvoorbeeld de Grob G350 en de Grob G550. Het verschil tussen deze twee machines zit hem in het bereik, dat bij de Grob G550 iets groter is. Grob-machines zien we in de praktijk bij verschillende metaalverspaners terug, ook steeds meer buiten de auto-industrie. Het gaat hierbij vaak om toeleveranciers, meestal als zij werken met hoogwaardige producten, en OEM’ers (Original Equipment Manufacturers), ofwel fabrikanten met een eigen product. Zowel Xcelerate en Elevate kunnen ingezet worden om een Grob te automatiseren, afhankelijk van de grootte van de Grob-machine.

Horizontaal frezen met Grob-machines

Grob-machines worden gekenmerkt door hun horizontale spindel. Dit zorgt voor extra stabiliteit tijdens het verspanen. De geleidingen zijn bij horizontale freesmachines namelijk langer en stabieler, in vergelijking met verticale freesmachines. Een stabieler bewerkingsproces én zwaardere verspaningen zijn hierdoor mogelijk.

Eenvoudige en functierijke machinekoppeling

Om te kunnen automatiseren is een koppeling van de machine met die van de beladingsrobot, de robotinterface, essentieel. De oudere machines van Grob werken met het netwerkprotocol Profibus en de nieuwere machines werken met Ethernet. Voor beide protocollen geldt dat het voor Cellro eenvoudig is om dit te koppelen aan onze beladingsrobots. Het is dus geen probleem om een Grob te automatiseren die u al een aantal jaar heeft staan. (Mits deze destijds voorzien is van een robotinterface.) Bovendien kunnen er bij het gebruik van deze protocollen extra functionaliteiten ingezet worden. Dat wil zeggen dat het bijvoorbeeld mogelijk is om Fixture Exchange in te zetten. Hiermee kunnen de klemmen in de beladingsrobot worden afgewisseld. Verschillende soorten en maten producten kunnen op deze manier volledig geautomatiseerd na elkaar bewerkt worden.

Nauwkeurigheid en stabiliteit: ook bij automatisering

Continuïteit en daarmee rendement uit uw machine halen is een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor automatisering. Het is dan wel van belang dat de machine daar ook geschikt voor is. Bij Grob-machines is dat het geval. Sterker nog, om het optimale rendement uit een Grob te halen is automatisering aan te raden. Een Grob is geschikt voor langdurige bewerkingen, mede door de stabiliteit. Daarnaast worden de hoge temperaturen automatisch gecompenseerd door de Grob-machine. Door de automatische compensatie van de Grob-machine blijft de nauwkeurigheid hoog, ongeacht hoe lang de machine draait. Een Grob is bovendien in te zetten voor het verspanen van zware metalen mét hoge nauwkeurigheid. Kortom, het is mogelijk om geautomatiseerd door te produceren zonder dat dit ten koste gaat van de nauwkeurigheid en kwaliteit.

Meer weten over het automatiseren van een Grob-machine?

Xcelerate automatiseert onder andere deze CNC-machines:

Zij kiezen al voor automatiseren met Xcelerate: