Logo Imminkhuizen Metaaltechniek

Xcelerate bij Imminkhuizen Metaaltechniek

Een echt familiebedrijf in metaalbewerking, zo mag je Imminkhuizen Metaaltechniek zeker noemen. In 2008 richtte Rijk Imminkhuizen het bedrijf samen met zijn vrouw op. Uitgangspunt was om op efficiënte wijze zowel complexe als eenvoudige metaalproducten te vervaardigen. Wat begon als bescheiden werkplaats, groeide in rap tempo uit tot het huidige machinepark, bestaande uit vier draaibanken en diverse bewerkingscentra.

Automatiseren voor efficiëntie en flexibiliteit

Imminkhuizen Metaaltechniek specialiseert zich in de productie van onderdelen voor machinebouwers. Ze dekken de volledige range van fijne naar grovere machinebouw in onder meer food, scheepvaart en transport. Deze branches vereisen een grote mate van efficiëntie en flexibiliteit van hun toeleveranciers.

Automatisering van hun Mazak-machine was voor Imminkhuizen dan ook een logische vervolgstap. Enerzijds om op een hoger tempo en in grotere aantallen te kunnen produceren zonder een extra machine aan te hoeven schaffen. Anderzijds om de focus van het aanwezige vakpersoneel vrij te maken van simpel en herhalend werk.

Imminkhuizen zocht daarom in de eerste instantie naar een automatiseringssysteem gericht op relatief eenvoudige series in grote aantallen. “We kunnen hiermee tegen de lageloonlanden op. Dat is denk ik echt belangrijk voor de productie in Nederland,” stelt hij. Zo kunnen Nederlandse verspaners hoogwaardige productie aanbieden tegen een scherpe prijs op wereldwijd niveau.

Een nieuwe collega: Xcelerate

De keuze van Imminkhuizen viel op de compacte en breed inzetbare Xcelerate. De robot neemt de handlingtaken over bij de bewerking van ronde schijven tot 150mm. Daarnaast is hij inzetbaar voor de bewerking (dubbelzijdig) van assen tot een lengte van 700mm. Door de modulaire opbouw kan ditzelfde systeem eenvoudig worden aangepast voor andere toepassingen en producten.

Imminkhuizen prijst het gebruiksgemak en de flexibiliteit van zijn Xcelerate. “De jongens hier bedienen ‘m met groot gemak.” Het bedrijf heeft zelf eigen inlays ontworpen – de ladestukken die het product op hun plaats houden – zodat de laagst mogelijk omsteltijd gerealiseerd wordt. Dit wordt volledig ondersteunt door de software, want bij bijzondere productvormen kan men zelf softwarematig nieuwe inlays en grippervingers configureren. “We hebben Cellro nooit nodig wanneer we iets anders willen bewerken.”

Hoewel de Xcelerate aanvankelijk was aangeschaft voor grootserie-productie, merkte Imminkhuizen snel dat het systeem ook zeer geschikt is voor kleine series. “We zetten Xcelerate ook in voor kleine series. Vanaf 50 stuks kan dat echt.”

Resultaten: “meestal draait hij zo’n 12 uur per dag”

De Xcelerate wordt goed aan het werk gezet bij Imminkhuizen. “De robot draait wel zo’n 12 uur per dag.” De productie van eenvoudige producten, die geen complexe metingen behoeven, gaat ’s nachts gewoon door. Dit levert een flinke productiviteitsverhoging op voor een bedrijf waar voorheen de productie stopte nadat de laatste medewerker het pand verlaten had.

Imminkhuizen merkt op dat de robot veel bijdraagt aan de continuïteit en flexibiliteit van zijn bedrijf. “Als een klant vrijdagmiddag belt met een bestelling van 150 asjes, dan zijn we in staat de assen te zagen en de robot te vullen. Die avond gaan we naar huis. Maandagmorgen komen we terug en het ligt klaar.”