Logo Imminkhuizen Metaaltechniek

Elevate en Xcelerate bij Imminkhuizen Metaaltechniek

Een echt familiebedrijf in metaalbewerking, zo mag je Imminkhuizen Metaaltechniek zeker noemen. In 2008 richtte Rijk Imminkhuizen het bedrijf samen met zijn vrouw op. Uitgangspunt was om op efficiënte wijze zowel complexe als eenvoudige metaalproducten te vervaardigen. Wat begon als bescheiden werkplaats, groeide in rap tempo uit tot het huidige machinepark. Na vijf jaar schafte Imminkhuizen Metaaltechniek haar eerste automatiseringsoplossing aan: Xcelerate. Inmiddels is daar een tweede automatisering bijgekomen: Elevate.

Groei met behulp van automatisering

Imminkhuizen Metaaltechniek specialiseert zich in de productie van onderdelen voor machinebouwers. Ze dekken de volledige range van fijne naar grovere machinebouw in onder meer food, scheepvaart en transport. Deze branches vereisen een grote mate van efficiëntie en flexibiliteit van hun toeleveranciers.

Automatisering was voor Imminkhuizen dan ook een logische vervolgstap. Rijk Imminkhuizen zag dat als de enige manier om tegen lagelonenlanden op te kunnen. Met automatisering kan er namelijk op een hoger tempo en in grotere aantallen geproduceerd worden, zonder een extra machine aan te hoeven schaffen. Ook maakt het de focus van het aanwezige vakpersoneel vrij van simpel en herhalend werk.

De keuze viel op Xcelerate, waar Imminkhuizen inmiddels een aantal jaren mee werkt. Met name het gebruiksgemak en de flexibiliteit van Xcelerate vielen in de smaak. Hoewel Xcelerate aanvankelijk was aangeschaft voor de productie van middelgrote series, merkte Imminkhuizen snel dat het systeem zeker ook zeer geschikt is voor kleine series. Daarnaast ontwierp het bedrijf haar eigen grippervingers en inlays – de platen in de lades die de producten op hun plaats houden – zodat de laagst mogelijke omsteltijd gerealiseerd werd. Kortom, men kreeg de smaak te pakken bij Imminkhuizen Metaaltechniek.

“Het rendement gaat met wel 100% omhoog”

Na de positieve ervaringen met Xcelerate en de groei die het bedrijf had doorgemaakt, ontstond de behoefte aan een tweede automatisering. Dit keer koos het bedrijf voor Cellro’s Elevate, o.a. door de hoge opslagcapaciteit van deze automatiseringsoplossing. De werkvoorbereiding is veranderd door gebruikmaking van Elevate. Elevate kan namelijk compleet gevuld worden, ook voor de productie van volgende week.

Elevate wordt door Imminkhuizen ingezet voor productbelading. Daarnaast wordt de cel uitgebreid met pallethandling, indien relevant. De seriegrootte varieert daarbij van 8 tot 12 stuks of meer. Verschillende seriegrootten kunnen door elkaar heen afgewerkt worden. Het rendement is zeer verrassend voor Rijk Imminkhuizen. Elevate in combinatie met een 5-assige freesmachine verdubbelt het rendement dat werd bereikt met bemande 3-assige machines.

Elevate is gekoppeld aan een 5-assige freesmachine van GF Machining Solutions. Xcelerate wordt door Imminkhuizen ook nog steeds ingezet, bij een draaibank van Mazak. Bekijk hieronder de video uit 2016, waarin Rijk Imminkhuizen vertelt over zijn ervaringen met Xcelerate.