“Wij hebben momenteel heel wat Xcelerates in werking.”
Anton Paar is opgericht in 1922 in Graz, de stad waar het bedrijf zich nog steeds bevindt. Het Oostenrijkse bedrijf heeft door de jaren heen diverse Xcelerates in bedrijf gebruik genomen. Zowel draaibanken als freesmachines zijn geautomatiseerd. Merken als Hermle, DMG Mori, Okuma, Hardinge Bridgeport zijn voorzien van verschillende modellen van Xcelerate serie. In dit artikel kunt u meer lezen over de ervaring van Anton Paar met Xcelerate en de ontwikkeling van automatisering binnen het bedrijf.
Over Anton Paar
Anton Paar is de wereldmarktleider op het gebied van het meten van dichtheid en concentratie, de vaststelling van opgeloste carbondioxide en op het gebied van reometrie en viscometrie. Tot Anton Paars klanten behoren de meeste grote bier- en frisdrankproducenten, evenals klanten die actief zijn in de voedselindustrie en de chemische industrie. De Anton Paar-groep is actief in veel verschillende landen en beschikt over 32 dochterondernemingen en negen productiebedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Sinds 2003 is Anton Paar in het bezit van de non-profitorganisatie Santner Foundation.
Grote variatie in seriegrootten: van drie stuks tot duizend stuks
Anton Paar produceert meetinstrumenten, van kleine mobiele apparaten tot kamergrote meetsystemen. In het hoofdkantoor in Graz worden de meeste onderdelen voor deze meetsystemen geproduceerd. Het gaat hierbij zowel om mechanische als elektronische productie. Er zitten veel kleine onderdelen in de meetapparatuur. Het bedrijf had automatisering nodig voor mechanische productie waarbij deze kleine onderdelen worden verwerkt. Het gaat hierbij om series van drie tot tien producten tot series van duizend producten.
Xcelerates voor geautomatiseerd draaien en frezen
Medewerkers van Anton Paar zagen Xcelerate voor het eerst tijdens het open huis van Steindl Fertigingstechnik. Het concept sprak hen direct aan; vooral de vier lades en de mogelijkheid om snel te wisselen tussen onderdelen waren erg interessant. Uiteindelijk werden er maar liefst zeven Xcelerates aangeschaft door het Oostenrijkse bedrijf. De eerste smaakte zichtbaar naar meer. De Xcelerates worden ingezet voor zowel draai- als freesbanken van de volgende merken: Hermle, DMG Mori, Okuma, Hardinge Bridgeport elk met hun eigen toepassing.
Automatisch klemmen wisselen met Fixture Exchange
Dr. Ingo Riemenschneider (hoofd automatiseringstechniek): “De grootste reden om voor Cellro te kiezen was dat de robots eenvoudig te koppelen zijn aan onze machines. Daarnaast was het kleine vloeroppervlak van de robotcel een interessant punt. We hebben namelijk niet zoveel ruimte in onze productiehal. Het kleine vloeroppervlak en het kleine gebied dat nodig is voor de veiligheidszone, waarbij geen hek of iets dergelijks nodig is, waren handig bij het implementeren en installeren van de robots tussen de machines. De volgende reden is dat de Cellro robots in staat zijn om verschillende werkstukken en klemmen te hanteren, waarbij het omstellen eenvoudig is. Verschillende werkstukken hebben andere klemmen nodig in de machine. Xcelerate is niet alleen in staat om de werkstukken te beladen, maar ook om de klemmen te wisselen via Fixture Exchange.” Anton Paar gebruikt Fixture Exchange om verschillende kleine series onbemand te kunnen produceren. Een groot aantal verschillende onderdelen kan in één shift worden beladen en ontladen, zelfs ’s nachts en in het weekend.
Meer productie-uren met dezelfde mankracht
De belangrijkste reden voor Anton Paar om gebruik te maken van automatisering was de beperkte ruimte en de beperkte mankracht waar het bedrijf mee te maken had. De productie-uren van de machines konden worden verhoogd door ’s nachts en in het weekend robots te gebruiken. Overdag worden de machines bediend door de medewerkers. De productieplanning werd hieraan aangepast; grote series worden ’s nachts ingepland en kleinere series overdag.
Toekomst: nog meer robotcellen
In de toekomst zullen de robotcellen meer taken uitvoeren, zoals het reinigen van onderdelen na de productie. Daarnaast zal het bedrijf nog meer robotcellen installeren en deze aansluiten op andere machines.