Xcelerate bij Anton Paar

Anton Paar produceert, ontwikkelt en verkoopt meetinstrumenten voor veel verschillende toepassingen. Het bedrijf is opgericht in 1922 en is gevestigd in het Oostenrijkse Graz. Ze zijn gespecialiseerd in apparaten voor dichtheidsmeting, concentratiemetingen, reologie en de bepaling van CO2-gehalte in opgeloste kooldioxide. Er zijn ongeveer 2500 mensen werkzaam in bij Anton Paar. Voor de productie van bijna al hun meetinstrumenten zetten zij dagelijks automatiseringsoplossingen in. Een typische batch bestaat uit 100 werkstukken, maar in sommige gevallen kan dit aantal oplopen tot 500 of in extreme gevallen 1000 stuks.

Georg Supp van Anton Paar kwam in contact met Cellro toen hij een demo van Xcelerate kreeg die werd georganiseerd door Steindl de distributeur van Cellro in Oostenrijk.

Xcelerate wordt ingezet op draai- en freesmachines. De keuze is hiervoor gemaakt omdat het moeilijk is om gekwalificeerd medewerkers te vinden die in staat zijn om dit werk uit te voeren. Met name voor de middag- en nachtdiensten. Daardoor moesten Georg en zijn collega’s met een oplossing komen om hun machines toch te laten draaien, ook al is er geen personeel aanwezig.

‘Op dit moment is één Xcelerate in gebruik en wij verwachten een nieuwe Xcelerate in gebruik te nemen in maart of april.’

Er is gekozen voor Cellro en Xcelerate omdat het een eenvoudig systeem is en makkelijk te installeren. Het is daarnaast merkneutraal, het kan met bijna elke machine gecombineerd worden. Anton Paar heeft een aantal verschillende CNC-machines staan en Xcelerate kan bij elke machine gebruikt worden.

‘Xcelerate voldoet aan onze verwachtingen. We waren op zoek naar een oplossing met lage kosten en die daarnaast eenvoudig te bedienen is.’

Eén Xcelerate is ongeveer een jaar in gebruik en er is veel veranderd. De grootste verandering is dat Anton Paar nu een additionele dienst draait. Dat betekent dat Anton Paar lagere machinekosten per uur heeft. De personeelskosten zijn omlaag gegaan, de productietijd omhoog is gegaan en de kwaliteit is gelijk gebleven. Maar bovenal is volgens Georg Supp hun denkwijze veranderd. Zo vertelt hij: ‘Onze manier van denken over hoe wij verspanen is door Cellro veranderd. Aangezien de machine moet werken zonder operator, moet je wat veranderen.’

Vanwege de complexiteit en accuratesse van de productie is het belangrijk om metingen in de machines automatisch te kunnen uitvoeren en aanpassingen te kunnen doen. Ook als er geen operator aanwezig moet dit goed gaan.

‘Je moet samenwerking van de robot en de machine optimaal afstemmen. Je moet daarom denken als de robot en de machine en hoe deze bewegen en reageren.’

De software is volgens de medewerkers bij Anton Paar, na een korte training, eenvoudig te begrijpen. De medewerkers zijn geschoold en getraind aan de machine kant en aan de operator’s kant. Daarom zijn zij gewend om met complexe systemen om te gaan. De Cellro-software is heel eenvoudig in een korte periode door bijna iedereen te gebruiken.

In de toekomst ziet Georg de samenwerking tussen robot en mens verder groeien want ook bij lage volumes zal automatisering dus toenemen. Anton Paar blijft daarom investeren in automatisering, zelfs met lagere aantallen per batch.