DN Solutions CNC machine met Cellro Xcelerate x20 robotarm
Proces

CNC-draaibanken automatiseren

Een CNC-draaibank is vaak geautomatiseerd door een barfeeder in combinatie met een parts catcher. We vergelijken deze vorm van automatisering met producthandling via robotautomatisering. 

 

Barfeeder met parts catcher

Barfeeder met parts catcherAls productseries groot genoeg zijn is enkele uren van onbemande productie mogelijk met een barfeeder en parts catcher. Dat is een goede eerste stap. Toch heeft een barfeeder beperkingen:

  • Een barfeeder niet geschikt voor materialen met een grote diameter.
  • Omdat er maar één type materiaal in de barfeeder kan is het ook niet mogelijk om verschillende type producten in één geautomatiseerde productierun te draaien.
  • Operator moet het wisselen van de productinvoer, bekken of spantang handmatig doen.
  • Kostbare producten kunnen beschadigen door het vallen in de partscatcher.

Producthandling voor CNC-draaibanken

CNC-draaibank met robotautomatiseringDoor robotautomatisering zijn meerdere manuele bewerkingsprocessen bij CNC-draaibanken te automatiseren:

  • Invoer van ruwmateriaal
  • Opspannen van ruwmateriaal
  • Wisselen van bekken en spantangen
  • Uitvoeren en opslaan van bewerkte producten

Het automatiseren van de materiaalinvoer en afvoer van bewerkte producten kan ook via producthandling. Een robotgripper van een robotautomatiseringssysteem belaadt ronde ruwdelen en staffen tot 1,5 meter in de CNC-draaibank.

Voorkom arbeidsintensieve handelingen

Voor het wisselen van productseries moet een operator de CNC-draaibank aanpassen. Dit zijn arbeidsintensieve handelingen.

Wilt u in één run geautomatiseerd een variëteit aan producten bewerken? Dan zijn mogelijk verschillende grippers of een langeslag gripper nodig. Ook deze zijn automatisch te wisselen.

Een operator stelt het automatisch wisselen van grippers, spantangen en klauwplaat bekken eenvoudig in bij het aanmaken van de productiejob(s).

 

Barfeeder met producthandling

Heeft u al een barfeeder? Robotautomatisering kan een waardevolle toevoeging zijn. Hierdoor is een partscatcher niet nodig en zullen uw producten niet beschadigen. De robot kan opspanningen wisselen en bewerkte producten automatisch uitnemen via producthandling.