Proces

Hainbuch spantechniek en Cellro automatisering

Om flexibel onbemand kleine series uiteenlopende producten te produceren met CNC draai- en freesmachines moet alles aan de machinezijde en automatiseringszijde kloppen, vertelt Jan Paul van Veenendaal. Als Sales & Business Development Director Germany legt hij graag uit waarom Hainbuch GmbH spantechniek en Cellro automatisering in dat opzicht veel met elkaar gemeen hebben.

Hainbuch spantechniek helpt bij geautomatiseerde gripperwissel

De effectiviteit van een robotcel die voor de geautomatiseerde productie van kleine series ingezet wordt is in grote mate afhankelijk van een aantal randvoorwaarden.

  • Het onbemand kunnen switchen van de ene productieserie naar een volgende stelt bepaalde eisen aan de totale configuratie.
  • Om kleine series automatisch na elkaar te kunnen bewerken, is het minimaal noodzakelijk dat zowel de machine als de robotcel zich kunnen aanpassen naar de geometrie van de verschillende producten.
  • Aan de robotkant kan dit gerealiseerd worden door een gripperwissel of een servo-gripper. De robotcel kan echter ook een rol spelen in het flexibel aanpassen van de bewerkingsmachine en het daarbij behorende opspansysteem.
  • Voor CNC draaibanken kan dat onder andere door de robot de klauwen van een klauwplaat of zelfs de complete klauwplaat te wisselen. Het kan echter ook door het wisselen van spantangen in een Hainbuch spantanghouder. Cellro heeft deze functionaliteit al lange tijd beschikbaar in zowel de hardware als de software van de verschillende robotcellen.

Fixture Exchange en Collet Exchange

De robotbeladingssystemen van Cellro zijn uit te breiden met extra functionaliteiten om nog meer flexibiliteit in uw automatiseringsproces te creëren. Fixture Exchange en Collet Exchange zijn twee modules die ervoor zorgen dat u producten met verschillende afmetingen achter elkaar kunt bewerken, geautomatiseerd én onbemand. Normaal gesproken bent u beperkt tot het verspanen van werkstukken die passen in de CNC-spanmiddelen die u op dat moment in uw machine heeft. Met Fixture Exchange en Collet Exchange kunt u daarin geautomatiseerd wisselen. Zo bent u in uw automatiseringsproces niet gebonden aan bepaalde afmetingen.

Juist hierbij worden onze klanten en ook Cellro als automatiseringsspecialist voor de verspanende industrie, enorm geholpen door de flexibele spantechniek van Hainbuch. De Hainbuch spantangen (Collets) voor CNC draaibanken en CNC-klemmen (Fixtures) voor CNC freesbanken, zijn speciaal ontworpen voor het razendsnel en eenvoudig wisselen van de grippers.

Hainbuch en Cellro: 1 + 1 = 3

Met Xcelerate en Elevate is het mogelijk om één of meerdere series met vergelijkbare werkstukken automatisch te beladen. Met Collet Exchange en Fixture Exchange bent u in staat om de machineklem of de spantang van Hainbuch te wisselen zonder tussenkomst van een operator. De maat van de machineklem of de diameter van de spantang is daardoor niet meer bepalend voor welke werkstukken u wel of niet geautomatiseerd kunt bewerken. U kunt uw CNC-machines dus diverse productseries, waarbij de werkstukken sterk variëren in afmeting, onbemand laten afwerken.

Mazak CNC-machine met Elevate collet exchange

Een mooi praktijkvoorbeeld

Flowserve is wereldwijd leverancier van industriële pompen, kleppen en afdichtingen voor de olie-, gas- chemische en watermanagementindustrie. Het bedrijf heeft Elevate ingezet voor een Mazak multitask-machine in combinatie met de functie Collet Exchange. Flowserve produceert kleine series met een grote diversiteit aan onderdelen voor eigen producten. Een belangrijke voorwaarde voor hun automatisering was de mogelijkheid om kleine series van verschillende producten met diverse diameters achter elkaar te kunnen maken, zonder tussenkomst van een operator. In die opzet is het bedrijf in samenwerking met Cellro glansrijk geslaagd.

Leg uw automatiseringsvraagstuk voor aan Cellro

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om de productie van kleinere series met uw bestaande CNC machines, die zijn voorzien van de spantechniek van Hainbuch, te automatiseren? Neem dan contact met ons op.