Nieuws-10e-Elevate-Cellro
Nieuws

Cellro verkoopt 10e Elevate

In september 2018 werd Elevate geïntroduceerd tijdens de AMB in Stuttgart. Elevate is een robot beladingssysteem dat gekenmerkt wordt door een grote opslagcapaciteit, kleine vloeroppervlak en hoge flexibiliteit. Het bleek een groot succes te zijn. Nu, ruim een jaar later, zijn er namelijk al tien Elevates verkocht door Cellro. Flowserve, leverancier van pompen, mechanical seals en afsluiters en gevestigd in Etten-Leur, was recentelijk de tiende afnemer. In dit artikel blikken we terug op de ontwikkeling van Elevate én kijken we vooruit.

Behoefte aan een grotere opslagcapaciteit

Voordat Elevate ontwikkeld werd, boekte Cellro al succes met Xcelerate, de flexibele automatiseringsoplossing. Onze klanten kunnen hiermee kleine tot middelgrote series flexibel automatiseren. In de praktijk bleek er daarnaast steeds meer behoefte te zijn aan een beladingssysteem met een grotere opslagcapaciteit. Dit geldt met name voor verspanende bedrijven die hun eigen product maken. Zo begon de ontwikkeling van Elevate.

Van Traylift tot totaaloplossing

De voorloper van Elevate was onze Traylift. Deze kon gekoppeld worden aan een robotcel en zorgde voor een grotere opslagcapaciteit. Echter kon de Traylift niet als stand-alone systeem worden ingezet. Met Elevate ontwikkelde Cellro een robot beladingssysteem dat de Traylift integreerde. Door het grote magazijn bij de machine kan er onbezorgd continu geproduceerd worden. Met een grotere opslagcapaciteit ontstaat er vaak ook een grotere diversiteit aan producten die geautomatiseerd bewerkt worden. Hierdoor kregen onze klanten behoefte aan meer inzicht en overzicht in de productie. Cellro heeft dit door middel van extra functionaliteit in de software van Elevate weten te integreren.

Eindeloos veel mogelijkheden

Elevate is uitgerust met een grote robot waarmee ook pallet handling mogelijk wordt. Er kan tevens voor een andere robot gekozen worden, omdat deze losstaat van Elevate. Dit heeft als gevolg dat de pallet en de klem in alle vrijheid gekozen kunnen worden. Ook het beladen van een pallet met een vast product behoort hierdoor tot de mogelijkheden. Last but not least: Elevate kan aan twee machines tegelijk worden gekoppeld, ook op een later moment. Hierdoor is het tevens een toekomstgerichte automatiseringsoplossing. Het resultaat is totale ontzorging van onze klanten.

Elevate-2-workflows

Ervaringen uit de praktijk

Wat klanten over het algemeen aanspreekt, is dat Elevate een gesloten systeem is dat continu produceert en tijdens de productie beladen en ontladen kan worden. Doordat er twee workflows tegelijk plaats kunnen vinden, hoeft het productieproces nooit verstoord te worden.

Imminkhuizen Metaaltechniek B.V., de allereerste Elevate-klant, gebruikt de grote opslagcapaciteit van Elevate om machinestilstand te voorkomen. Voorheen kon Imminkhuizen, toeleverancier van machineonderdelen, pas een nieuwe serie voorbereiden als de vorige afgewerkt was. Met Elevate kan alles al ingepland worden. Dankzij de automatische wissel van grippers en klemmen (door middel van Fixture Exchange) kunnen producten met diverse afmetingen onbemand achter elkaar bewerkt worden.

Een andere klant roemt Elevate vooral om de software. Daarmee worden menselijke fouten zorgvuldig en concreet uit het proces gefilterd: bij een foutje zie je direct wat er mis is en waar de fout zit. Flowserve, de nieuwste gebruiker van Elevate, gaat het systeem inzetten voor een multitaskmachine in combinatie met de functie Collet Exchange. Ze draaien kleine series met een grote diversiteit aan onderdelen om hun eigen product te maken.

De toekomst van Elevate

Gebruikers van Elevate kunnen het robot beladingssysteem indien gewenst uitbreiden met verschillende extra opties. Zo kan er eenvoudig een meetstation, een docking station voor pallets of een kast met extra pallets of klemmen worden toegevoegd. Verder wordt verwacht dat Elevate steeds meer ingezet gaat worden bij nieuwe klanten met een complexe productieplanning. De mogelijkheden die Elevate biedt, in combinatie met de gebruiksvriendelijke besturing, biedt namelijk veel rust en overzicht in productieprocessen.