Proces

Hoe Cellro de veiligheid van robotautomatisering waarborgt

Uw veiligheid vinden wij belangrijk

Het koppelen van een automatiseringsrobot aan uw machine betekent vaak dat de machine tijdens productie niet meer toegankelijk is. Een veilig situatie moet immers altijd gewaarborgd blijven. De robot beladingssystemen van Cellro brengen daar verandering in, zonder dat dit de veiligheid van u en uw medewerkers in gevaar brengt. Dankzij innovatieve veiligheidsmaatregelen, houdt u open toegang tot uw machine. In dit artikel leest u hoe Cellro dit bewerkstelligd heeft.

4 niveaus van functionele veiligheid

Veiligheid begint bij de robot zelf. Hierbij gaat het om functionele veiligheid. Cellro zorgt ervoor dat elke automatiseringsrobot voldoet aan de Machinerichtlijn 2006/42/EG. Er worden vier niveaus van functionele veiligheid onderscheiden:

  • De elektrische componenten (safety PLC, relais, etc.)
  • Het elektrotechnisch ontwerp van de veiligheidsschakelingen
  • Het softwaretechnisch ontwerp van de veiligheidsschakelingen
  • De veiligheidsintegratie met uw CNC-machine

Deze veiligheidsmaatregelen zijn niet direct zichtbaar, maar wel erg belangrijk voor een optimale en veilige werking van een robot beladingssysteem. Cellro maakt gebruik van de EN-ISO-normen, zoals beschreven in de machinerichtlijn, om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Zo houdt u open toegang tot uw machine

Er zijn drie verschillende veiligheidsmaatregelen die Cellro toepast om de toegang tot uw CNC-machine te behouden terwijl deze gekoppeld is aan Xcelerate of Elevate: 1) een vloerscanner, 2) een hekwerk (i.c.m. de vloerscanner) en 3) een lichtscherm (i.c.m. een spiegel of een hekwerk). Hieronder lichten we de drie verschillende veiligheidsopties toe.

Veiligheidszone met een vloerscanner

Door middel van een vloerscanner wordt een gebied onzichtbaar afgebakend. Zo wordt er een veiligheidszone creëert. Als de gebruiker in de buitenste laag van de veiligheidszone stapt, zal de robot automatisch zijn snelheid sterk verminderen. Dit gebied noemen we daarom ook wel de slowzone. Zet u nog een stap dichterbij, dan zal de robot automatisch stoppen. Zo kunt u onbezorgd naar de machine lopen. Met een reset en start laat u de robot hierna eenvoudig weer doorgaan. De (minimale) grootte van de veiligheidszone die de vloerscanner afbakent, is te zien in onderstaande afbeelding. Dit verschilt per verschijningsvorm van Xcelerate.

Veiligheidsgebied met glasscherm en laserscanner

Veiligheidsgebied met glasscherm, laserscanner en blokkeerhekwerk

Veiligheidsgebied met glasscherm en laserscanner

Veiligheidsgebied met glasscherm, laserscanner en blokkeerhekwerk

Fysieke afscherming

Zoals u ziet in bovenstaande afbeeldingen is de vloerscanner te combineren met een fysieke afscherming: een hekwerk. Dit heeft als voordeel dat u de veiligheidszone kan verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Zo kunt u het vloeroppervlak dat Xcelerate in beslag neemt verkleinen. Indien gewenst is een volledige omlijning door hekwerken ook mogelijk. Hier wordt dan een deur met vergrendeling in geplaatst.

Lichtscherm

De derde optie om een veiligheidszone te creëren, is het maken van een onzichtbaar lichtscherm. Wanneer dit lichtscherm doorbroken wordt, stopt de robot. Dit kan op twee manieren worden toegepast. De eerste manier is het plaatsen van twee ontvangers die het lichtscherm creëren. In het midden wordt een spiegel geplaatst, zodat Xcelerate volledig omlijnd is door een lichtscherm. De tweede manier is het tegenover elkaar plaatsen van de twee ontvangers. De open zijde wordt dan afgedekt door middel van een fysieke afscherming. In onderstaande afbeelding ziet u illustraties van de veiligheidsopties met lichtscherm per verschijningsvorm, inclusief de afmetingen.

Veiligheidsgebied met lichtscherm en spiegel

Veiligheidsgebied met lichtscherm

Veiligheidsgebied met lichtscherm

Persoonlijk advies

Wilt u persoonlijk advies over de veiligheidsoptie die het beste bij uw productiesituatie past? Neem dan direct contact op met een van onze specialisten via onze chat, e-mail of per telefoon!