Proces

Automatisering van een CNC-machine

CNC-automatisering is dé manier om het rendement van uw CNC-machine sterk te verhogen. Xcelerate en Elevate, de beladingsrobots van Cellro, zijn eenvoudig te koppelen aan zowel bestaande als nieuwe CNC-machines. De universele automatiseringsoplossingen van Cellro maken CNC-automatisering mogelijk voor de gehele verspanende industrie. Of het nou om draaien, frezen, slijpen, of draad- of zinkvonken gaat, CNC-automatisering was nog nooit zo toegankelijk.

 

Inhoudsopgave

  1. Wat is automatisering?
  2. Welke CNC-machines kan Cellro automatiseren?
  3. Is CNC-automatisering rendabel voor u?
  4. CNC-automatisering: ook voor kleine series en diverse producten
  5. Het belang van veiligheid bij CNC-automatisering
  6. Gebruiksvriendelijke software
  7. Eenvoudige machinekoppeling
  8. Freesbanken en draaibanken automatiseren

 

1.    Wat is automatisering?

Automatisering is het proces waarbij (een deel van) de handmatige arbeid in een productieproces door gerobotiseerd werken overgenomen wordt. Het plaatsen van een robotcel bij een CNC-machine is hier een goed voorbeeld van. Doordat de robot de machine kan beladen en ontladen, kan het productieproces onbemand door blijven draaien.

 

2.    Welke CNC-machines kan Cellro automatiseren?

In principe kan Cellro elke CNC-machine automatiseren. Hierbij is Cellro merkonafhankelijk. Wij hebben ervaring met een breed scala aan CNC-merken. Cellro heeft met name veel ervaring met 3-assige (evt. incl. een 4e as) en 5-assige machines. In CNC-machines zit een bepaald bereik. Dit geldt voor de X-as, de Y-as en de Z-as. Dat bepaalt welke grootten werkstukken er in de CNC-machine beladen kunnen worden. Zowel CNC-machines met een horizontale spindel als CNC-machines met een verticale spindel kunnen geautomatiseerd worden.

 

3.    Is CNC-automatisering rendabel voor u?

CNC-machines zijn er in verschillende grootten en maten. De ene CNC-machine is geschikt voor zwaar verspanen, terwijl de andere CNC-machine uitstekend uit de voeten kan met het bewerken van bijvoorbeeld kunststof producten. Ongeacht de CNC-machine die u in uw bezit heeft, loont automatisering vaak de moeite. U maakt de investering in uw CNC-machine zo namelijk optimaal rendabel. Automatisering kan ervoor zorgen dat u langer kunt produceren en uw vakpersoneel kunt ontlasten. Veel klanten van Cellro hebben dit uit de eerste hand ervaren.

De vuistregel die Cellro hanteert is: als de serie groot genoeg is om een uur onbemand te draaien, loont het al de moeite om een beladingsrobot in te zetten. Ook bij kleine series is de investering het absoluut waard. Door Xcelerate in te zetten kan de productie-output per dag flink toenemen. Het geheim van Xcelerate? Niet alleen de snelheid, maar vooral de continuïteit. Xcelerate is in staat om uren achter elkaar hetzelfde werk te verrichten in hetzelfde tempo, wordt niet afgeleid, heeft geen pauze, geen telefoongesprek of vergadering tussendoor en levert een constante kwaliteit. Bovendien tellen alle uren die onbemand gemaakt worden extra hard mee.

 

4.    CNC-automatisering: ook voor kleine series en diverse producten

Ook producten met een complexe of afwijkende vorm kunnen gehandeld worden met behulp van Xcelerate of Elevate. Dankzij de technologie achter de robotgrippers van onze automatiseringsoplossingen kunnen producten in alle soorten en maten door de beladingsrobots opgepakt worden en met uiterste nauwkeurigheid in de CNC-machine worden geplaatst. Het geheim hiervan zit in de robot en de vrijheid van de configuratie van zowel de grippervingers als de inlays.

Robotisering van CNC-machines is niet alleen voor massaproducenten. Ook toeleveranciers met een onvoorspelbaar productieproces, dat uit kleine series en diverse producten kan bestaan, hebben baat bij de automatiseringsoplossingen van Cellro. Behoefte aan meer handelingsgewicht en een hoge opslagcapaciteit op een klein oppervlak? Dan is Elevate dé automatiseringsoplossing voor u!

 

5.    Het belang van veiligheid bij CNC-automatisering

Veilig werken met geautomatiseerde systemen is de eerste prioriteit. Cellro besteed daarom veel aandacht aan veiligheid. Wij nemen te allen tijde de CE-veiligheidsnormen in acht. Zo wordt Xcelerate veelal uitgerust met een vloerscanner waardoor de machine toegankelijk blijft en de veiligheid van uw medewerkers gewaarborgd is. Het systeem laat zich makkelijk plaatsen in uw bestaande productieomgeving. Wat Elevate betreft bestaan er meerdere verschijningsvormen waarmee u de gewenste automatiseringsoplossing kunt afstemmen op wensen en uw werkomgeving. Uw medewerkers kunnen ongestoord en veilig hun werk verrichten, terwijl de beladingsrobots van Cellro uw CNC-machine beladen en ontladen.

 

6.    Gebruiksvriendelijke software

Dankzij de gebruiksvriendelijke software zijn Xcelerate en Elevate eenvoudig te bedienen door elke operator. De intelligentie in de software maakt het mogelijk om nieuwe modulen toe te voegen en bestaande modulen te updaten. Heeft u bijvoorbeeld een specifieke inlay of bepaalde grippervingers nodig voor een bepaald product? Geen probleem! Met de software is dit soort wijzigingen eenvoudig door te voeren. Dit maakt CNC-automatisering bij Cellro ook nog eens zeer flexibel: u heeft helemaal in eigen hand hoe u automatisering toe wilt passen in uw eigen productieproces.

Xcelerate bij een CNC-machine
Xcelerate bij een CNC-machine

 

7.    Eenvoudige machinekoppeling

Wat is er nodig om een automatiseringsoplossing te koppelen aan uw machine? Een automatische deur, een robotinterface en automatische opspanning zijn drie belangrijke elementen voor een stabiele en betrouwbare CNC-automatisering. Cellro heeft jarenlange ervaring met het koppelen van automatiseringsoplossingen aan diverse machinemerken. Onze klanten worden hierbij vergaand ontzorgd.

7.1  Toevoegen van meerdere functionaliteiten

De machine-interface speelt een belangrijke rol bij machinekoppeling. Bij een eenvoudige I/O-koppeling kan er één taak per keer gestart worden. De CNC-machine bevat in dat geval de juiste klem en Xcelerate weet dat de producten uit een bepaalde lade hierin moeten worden geplaatst voor de bewerking, totdat de producten uit de lade klaar zijn. Wil men vervolgens een ander product bewerken in de CNC-machine, dan moeten de opspanning en het programma eerst worden veranderd.

Bij de interfaces Profibus, Ethernet en Ethernet/IP kan het volledige proces, ook met kleine series van producten met verschillende vormen en grootten, geautomatiseerd worden. Dit zijn namelijk protocollen die eenvoudig te koppelen zijn en waar een grote diversiteit aan functionaliteiten toegevoegd kan worden aan de automatiseringsoplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Fixture Exchange. Daarmee wordt het mogelijk om de klemmen geautomatiseerd te wisselen. Dit houdt in dat Xcelerate de benodigde klemmen opslaat en zelf wisselt op het juiste moment. Bovendien is het bij deze protocollen mogelijk om verschillende CNC-programma’s op te roepen. De CNC-machine en de beladingsrobot communiceren hierbij continu met elkaar.

 

8.    Freesbanken en draaibanken automatiseren

Cellro automatiseert 3-assige freesbanken, 4-assige (horizontale) freesbanken en 5-assige freesbanken. Maar ook draad- en zinkvonkmachines. Lees meer over waar u op moet letten bij het automatiseren van een freesmachine. Wilt u een draaibank automatiseren? Lees dan meer over de werking van CNC-automatisering voor verschillende soorten draaibanken, ook wel draaimachines.

 

Geïnteresseerd in CNC-automatisering? Wij geven u graag advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.