Robotautomatisering bij Cellro
Proces

Robotautomatisering voor CNC-machines: zo eenvoudig is het

Het is een gangbare praktijk geworden om een robot in te zetten die de belading van uw CNC-machine overneemt van uw medewerkers. Steeds meer verspanende bedrijven automatiseren hun CNC-machine met een robot. De output en winstgevendheid worden zo verhoogd. Bovendien kan er beter aan de behoeften van de markt worden voldaan. Deze voordelen waren u wellicht al bekend, maar de stap naar automatisering kan alsnog als te groot worden ervaren. In dit artikel leggen we u uit dat het koppelen van een robot aan uw CNC-machine echter zeer eenvoudig kan zijn. Dat geldt ook voor kleine en middelgrote bedrijven.

Robotautomatisering voor kleine en middelgrote bedrijven

Het is voor kleine of middelgrote bedrijven bijna onvermijdelijk om een robot in te zetten in hun productieproces. Moet u een fulltime robotprogrammeur aannemen om een robot te implementeren in uw productieproces? Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Er bestaat een mogelijkheid om de grotere bedrijven, die de ene na de andere robot inzetten, bij te benen. Hedendaagse robotsystemen verschillen namelijk sterk van hun voorgangers uit de jaren tachtig. Dankzij recente innovaties in de besturing van robots kan bijna ieder bedrijf profiteren van het potentieel van robotautomatisering. Door de gebruiksvriendelijke en universele bedieningssoftware hoeft hier geen gespecialiseerd personeel aan te pas te komen.

Robots voor CNC-machines: steeds breder inzetbaar

De inzet van robots in de verspanende industrie groeit onverminderd door. Sinds de ‘robot boom’ in de jaren tachtig heeft hebben robots zich dan ook sterk ontwikkeld. In eerste instantie namen robots slechts de eenvoudige en repetitieve taken over. Vandaag de dag, in het tijdperk van Industrie 4.0, zijn robots ook in staat om diverse taken autonoom uit te voeren en om verschillende werkstukken op dynamische wijze te verwerken. Deze ontwikkeling is van zeer groot belang voor kleine en middelgrote verspanende bedrijven. Meestal werken zij namelijk met relatief kleine productseries. Beladingsrobots van Cellro kunnen volledig geautomatiseerd schakelen tussen diverse productseries. Xcelerate en Elevate kunnen gereedschappen, klemmen en robotgrippers eenvoudig wisselen. Zo kunt u en flink aantal extra productie-uren draaien, ook bij kleine en middelgrote series. Als u besluit om (een deel van) uw productie te automatiseren, zal uw bedrijf dus in tal van opzichten profiteren. Uw CNC-machine zal elk uur meer winst maken én meer uren draaien, ook ’s nachts. Dit maakt de investering in de combinatie van een CNC-machine en een robot al snel de moeite waard, ook voor kleine en middelgrote verspaners.

Geen programmeerkennis nodig bij Cellro-robots!

Met traditionele robots kunnen kleine en middelgrote bedrijven zelden het volledige potentieel van robotautomatisering benutten. Deze bedrijven kunnen weliswaar hun arbeidstijd terugdringen, maar deze tijd is men weer kwijt aan het programmeren van de robot. Bovendien moeten er opgeleide specialisten worden aangenomen die de benodigde complexe programmeerkennis bezitten. Aangezien veel kleine en middelgrote verspanende bedrijven vandaag niet weten wat ze morgen zullen produceren, is dit verre van ideaal. Cellro raadt u daarom af om in een automatiseringssysteem te investeren waarvoor programmeerkennis vereist is. Er is geen programmeerkennis nodig om een beladingsrobot van Cellro te koppelen aan uw CNC-machine!

Gebruiksvriendelijke software

De sleutel tot succes van robotautomatisering

Het ontwerp van Cellro’s beladingsrobots voor CNC-machines zijn vooral ideaal voor kleine en middelgrote bedrijven. Er is geen programmeerkennis nodig om de robots te besturen en de robots zijn in staat verschillende soorten producten te verwerken. De software fungeert hierbij als ‘vertaler’ tussen de gebruiker en de beladingsrobot. U hoeft alleen met behulp van de gebruiksvriendelijke bedieningselementen op een touchscreen aan te geven wat er gedaan moet worden. Vervolgens geeft de software aan de robot door hoe die te werk moet gaan.

In de praktijk betekent dit dat u alleen de productgrootte, de hoeveelheid, de locatie en de klemmethode hoeft in te voeren. Overige taken zijn volledig geautomatiseerd. Denk hierbij aan het openen en sluiten van de laden, het aansturen van de pneumatische grijpers, het openen van de deur van de CNC-machine en het opstarten van programma’s. Kortom, er zijn twee belangrijke redenen waarom ook kleine en middelgrote bedrijven over kunnen stappen op robotautomatisering:

  1. Voor automatisering is geen programmeerkennis vereist.
  2. Beladingsrobots zijn in staat om verschillende soorten producten te verwerken met een minimale omsteltijd.