Voordelen automatiseren Cellro
Proces

Welke voordelen biedt automatisering voor mijn bedrijf?

Steeds meer bedrijven automatiseren hun productieproces. Dit is met goede reden: automatisering biedt diverse voordelen. Maar welke voordelen zijn dat precies? En wanneer bent u als bedrijf “klaar” voor automatisering? Een aantal randvoorwaarden zijn namelijk van essentieel belang voor het succes van uw automatisering. Lees in dit artikel hoe u optimaal voorbereid bent en welk type automatisering geschikt is voor uw bedrijf. Zodat u daarna de vruchten kunt plukken van de automatisering!

 

Automatisering: grote versus kleine series

Geen productieproces is hetzelfde. Toch zijn deze in te delen in twee categorieën: productie van grote series en kleine series. Elke categorie vraagt om een andere automatiseringsoplossing.

 • Automatisering van grote series. Dit is product specifieke automatisering. Er vindt robot integration plaats: de robot wordt deel van het productieproces en voert daarbij altijd dezelfde handeling uit.
 • Automatisering van kleine series. Dit vraagt om flexibele automatisering. De machine waarmee onderdelen worden gemaakt, wordt geautomatiseerd. Op deze manier kan de operator de machine instellen voor een specifiek product of specifieke serie.

Cellro is gespecialiseerd in het automatiseren van high mix, low volume productieprocessen. Dat betreft dus kleine series. In dit artikel wordt dan ook specifiek ingegaan op dit type productieproces.

Wat zijn de voorwaarden voor automatisering van mijn bedrijf?

Automatisering levert veel op voor uw bedrijf. Tegelijkertijd is het een investering (die zich binnen twee jaar terugverdient). Het is dus van belang om het proces goed aan te pakken. Er zijn een aantal voorwaarden waar u als bedrijf aan moet voldoen. Uiteraard heeft dit betrekking op de CNC-machine(s) die u wilt automatiseren. U moet het echter ook veel breder zien: automatisering heeft namelijk impact op alle bedrijfsprocessen.

 • Uw CNC-machine(s) is/zijn geschikt voor robotautomatisering en hierop voorbereid.
 • Uw productspectrum laat het toe geautomatiseerd te produceren.
 • U bent zich bewust van de nieuwe werkinvulling van uw medewerkers (en uw medewerkers zien hier ook de meerwaarde van in).
 • Uw logistiek en planning past u aan op het geautomatiseerde productieproces.

Impact op het hele bedrijf

Wilt u automatiseren? Houdt dan al uw bedrijfsprocessen tegen het licht. Zie dit vooral ook als een kans om deze bedrijfsprocessen te optimaliseren. Huidige gebruikers van Xcelerate beamen dit. Bijvoorbeeld DMF Dietvorst Machinefabriek: “Automatisering heeft ons bedrijf wel naar een hoger plan gebracht. Je gaat hierdoor goed naar je bedrijfsprocessen kijken. Producten en processen worden nu nauwkeurig vastgelegd. Daardoor zien wij ook mogelijkheden voor automatisering van andere producten.”

Het is van belang dat alle facetten in uw productieproces aansluiten op de automatisering. Neem de logistiek. Als uw CNC-machine meer (onbemande) uren draait, heeft u ook een verhoogde productie-output. En dus heeft u daar een aangepaste planning voor nodig. Uw leveranciers en afnemers moeten hiervan op de hoogte worden gebracht. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Ook bij automatisering!

De voordelen van automatisering voor uw bedrijf

Zoals gezegd biedt automatisering veel voordelen voor uw bedrijf. Maar wat zijn deze precies? Hier staan ze voor u op een rijtje.

 • Meer productie-uren. Ook ‘s nachts en in het weekend produceert uw CNC-machine series! Dit zijn productieve uren, zonder loonkosten. Via een job manager kan de machine operator meerdere series achter elkaar programmeren. Hierdoor worden ook de onbemande uren gemaximaliseerd.
 • Hoger rendement bemande uren. De robot is de “assistent” van de machine operator. Hierdoor kan de machine operator meerdere machines tegelijk bedienen. De robot neemt namelijk het seriematige werk over (zoals het elke keer opnieuw inbrengen van een werkstuk).
 • Uitdagender werk voor personeel. De machine verzorgt het seriematige werk. Hierdoor kan uw vakkundige personeel zich bezighouden met meer uitdagender werk.
 • Verhoogde productstabiliteit. Een robot maakt geen fouten. Als deze goed staat ingesteld, zal de robot dus altijd de juiste handeling uitvoeren. Dit reduceert de foutkans in het proces.
 • Inspelen op vragen vanuit de markt. Door automatisering kunt u sneller producten leveren. Klanten vragen flexibiliteit van hun leverancier, en een flexibele automatisering helpt daar zeker bij. Bovendien gaat uw leveringsbetrouwbaarheid en kwaliteit omhoog door automatisering.

Cellro biedt oplossingen op maat

Cellro begrijpt de impact die automatisering heeft op uw bedrijf en begeleidt u in het gehele proces. Wij spreken daarbij uit ervaring. Onze roots liggen namelijk in de verspanende industrie. Metaalbewerking zit dus in ons DNA. Door jarenlange expertise kunnen wij u oplossingen op maat bieden. Flexibiliteit is daarbij onze kernwaarde. Onze robots bewegen mee met uw bedrijf!

Xcelerate: flexibel bij uitstek

Xcelerate is de ideale match voor productieprocessen met high-mix, low volume. Deze robot is makkelijk verplaatsbaar en kan daardoor op meerdere CNC-machines worden aangesloten. Hierdoor haalt u nóg meer uit uw automatisering. Ook kunt u zelf bepalen wanneer Xcelerate is aangesloten en wanneer niet. In principe kan de CNC-machine nog als vanouds ingezet worden. In de bemande uren kan de operator dan zoals gewend specifieke productie draaien of bijvoorbeeld nieuw werk inregelen, terwijl ‘s nachts de machine productie blijft draaien met dank aan Xcelerate. Door deze flexibele automatisering bent u altijd voorbereid op vragen vanuit de markt. U weet als bedrijf vaak immers nog niet wat u over twee maanden moet produceren! Tegelijkertijd garandeert u door het geautomatiseerde proces de kwaliteit van uw productie.

Elevate: naar een hoger niveau

Elevate kent een zeer hoge capaciteit aan productopslag, op een zo klein mogelijk vloeroppervlak. Door de producten op te slaan op zogenoemde ‘trays’ kan er flexibel omgegaan worden met een hoge variëteit aan producten. Elevate kan één of meerdere draai-, frees- of ander type machines bedienen. De koppeling met de machine is intensief. De operator bedient zowel de machine als de robot. Dit vergt een ander niveau en een andere werkinvulling van de operator. Het werk wordt hoe dan ook uitdagender.

HMI: een dialoog met de machine

Alle robots van Cellro zijn uitgerust met een HMI (Human Machine Interface). Wij gebruiken dus geen robotprogrammering. Dit betekent dat uw medewerkers de machine zonder probleem kunnen bedienen. Robotkennis is geen vereiste. De HMI van Cellro is bijzonder ingenieus en tegelijkertijd laagdrempelig. Bovendien is deze gelieerd aan de metaalbewerking. Stap voor stap kan de machine operator nieuwe series programmeren via de HMI. Het is in feite een dialoog met de machine. Met als resultaat: een flexibel en geoptimaliseerd productieproces.

 

Ook profiteren van de flexibele automatiseringsoplossingen van Cellro? Onze experts denken met u mee!