bediening cellro xcelerate
Proces

Efficiëntie en flexibiliteit verhogen in de metaalverwerkende industrie door robotautomatisering

Automatisering is al een tijdje hot topic in de metaalverwerkende industrie. Het is vaak niet de vraag of, maar wanneer en hoe geautomatiseerd kan worden. Toch zijn er nog veel bedrijven die de stap niet maken. Dit komt vaak doordat veel mensen denken dat automatisering alleen betekent dat automatisering het menselijk werk (deels of compleet) vervangt. Dit is echter niet het geval. Automatisering kan namelijk ook betekenen dat medewerker en robot flexibel en efficiënt met elkaar kunnen samen werken.

Waarom zijn bedrijven die niet automatiseren inefficiënt en inflexibel?

Bedrijven die het nalaten om te automatiseren brengen hun concurrentiepositie in gevaar omdat ze niet meer kunnen voldoen aan de eisen van de klanten van vandaag. Ze laten onder andere kansen liggen die ervoor zorgen dat ze efficiënter en flexibeler kunnen zijn.

In de metaalverwerkende industrie werken vele goed opgeleide technici. Maar tijdens hun werk voeren zij met name repeterend werk uit. Zo laden zij op een dag tientallen werkstukken in een draai-  en freesmachines. Deze herhalende werkzaamheden zijn geen uitdaging voor deze medewerkers. Hun kracht wordt niet volledig benut en dit kan op de lange termijn betekenen dat ze de betrokkenheid bij hun werk kunnen verliezen.

Daarnaast zijn de technici gebonden aan een klein aantal draai- of freesmachines. Doordat ze de machines handmatig inladen, moeten ze, wanneer de machines gebruikt worden, in de buurt van de machines blijven. Het beladen en ontladen van machines beperkt hen in het uitvoeren van andere activiteiten. Bovendien staan machines stil als er geen medewerkers in de buurt of aanwezig zijn. Dat is zonde. Want wanneer het beladingsproces geautomatiseerd is, kan men ook de machines laten draaien wanneer er niemand in de buurt is.

Hoe kunnen bedrijven hun beladingsproces automatiseren?

Door automatisering van het beladingsproces zijn medewerkers niet langer bezig met uitvoerende taken. Hun werkzaamheden verschuiven van het handmatig beladen van de (draai-) of freesmachines naar werkvoorbereiding en optimalisatie van het productieproces. Een medewerker bekijkt wat de opdrachten en oplevermomenten zijn. Daarop maakt hij een planning voor de dag en stelt de beladingsrobot zo in dat deze onbemand verschillende batches belaadt in de machine. Het voordeel hiervan is dat er meer productie gedraaid kan worden. De productie kan ook op andere tijdstippen gedraaid worden. Denk bijvoorbeeld aan ’s nachts, een moment waarop niet veel medewerkers graag werken.

Verschillende batches kunnen geprogrammeerd en klaargezet worden zodat de machines met behulp van Xcelerate verschillende taken achter elkaar kunnen uitvoeren. De efficiëntie van de machines wordt hiermee verhoogd en uw medewerkers worden hierdoor in staat gesteld om andere werkzaamheden op te pakken. De medewerkers doen het denkwerk en de machines voeren dit eenvoudig uit. Robotisering en automatisering stelt uw medewerkers in staat om flexibel te zijn en het verhoogt efficiëntie van meerdere bedrijfsprocessen. Meer productie terwijl uw medewerkers meer tijd over houdt voor andere werkzaamheden. Lees hier of uw machineproces geschikt is voor automatisering.

Kan u uw beladingsproces automatiseren?

Cellro is in staat om op vele verschillende draaimachines, freesmachines en CNC-machines van allerlei machinefabrikanten te automatiseren. Benieuwd naar een voorbeeld? Bekijk onze klantcases. Bent u benieuwd of uw machineproces geautomatiseerd kan worden? Cellro heeft dat samengevat in enkele eenvoudige voorwaarden. Heeft u toch behoefte aan een persoonlijk advies? Neem dan contact op met een van onze experts.